FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 27. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB/JERUZALEM - Izraelski parlament je u utorak prihvatio plan povlačenja iz pojasa Gaze prema kojemu bi se do 2005. trebalo završiti tridesetsedmogodišnje židovsko naseljavanje tog područja, javlja agencija France-Presse. Plan koji je podastro izraelski premijer Ariel Sharon prihvatila je većina zastupnika u Knessetu, njih 67, dok ih je 45 bilo protiv i 7 suzdržanih. Jedan zastupnik nije sudjelovao u glasovanju. Plan u načelu predviđa povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze i uklanjanje naselja na tom području, kao i četiriju izoliranih naselja na sjeveru Zapadne obale. Plan je prihvaćen zahvaljujući potpori oporbene ljevice, dok je velik broj zastupnika iz desnice, među kojima i Sharonove stranke Likud, zastupnika ultraortodoksnih vjerskih stranaka i krajnje desnice glasovao protiv. Prema prvim komentarima izraelskih glasila, riječ je o velikoj i neočekivanoj pobjedi premijera Sharona koji nije htio popustiti pred pritiscima suparnika u Likudu.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u utorak su pohvalile plan izraelskog premijera Ariela Sharona za povlačenje iz Gaze i dijela Zapadne Obale. Prije nego što je izraelski parlament izglasao podršku Sharonovu planu za povlačenje, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je da Sjedinjene Države vjeruju kako premijerov plan "nudi mogućnost za napredak i povratak političkom procesu". SAD se nada kako će uklanjanje svih 8000 židovskih naseljenika i izraelske vojske koja ih čuva iz Pojasa Gaze te nekih naselja na Zapadnoj Obali, biti prvi korak većem povlačenju i stvaranju Palestinske države koju zagovara svojim bliskoistočnim mirovnim planom.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry razmijenili su u utorak žestoke optužbe oko nacionalne sigurnosti, obojica uvjeravajući birače u nesposobnost protivnika da zaštiti Amerikance. Samo tjedan dana pred izbore Bush i Kerry su vodili kampanju u još neopredijeljenoj saveznoj državi Wisconsin nastojeći u posljednji trenutak steći prednost u utrci za Bijelu kuću, za koju ankete pokazuju da će biti neizvjesna do kraja. Kerry je optužio Busha da nije uspio u svojoj temeljnoj obvezi da stvori sigurnost za Ameriku. Bush je uzvratio ustvrdivši da je Kerry konstantno u krivu u ključnim pitanjima američke nacionalne sigurnosti, navodeći kako je kao senator bio protiv Prvog zaljevskog rata 1991. i da se protivio naporima predsjednika Ronalda Reagana u hladnoratovskom sporenju s tadašnjem Sovjetskom Savezu.

WASHINGTON - Većina Amerikanaca, njih 60 posto, misli da odmah nakon predsjedničkih izbora 2. studenoga neće biti jasno tko je pobijedio u izjednačenoj utrci predsjednika Georgea W. Busha i demokratskog kandidata Johna Kerryja, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja. U istraživanju koje je organizacija Ipsos provela za agenciju Associated Press, šest od 10 anketiranih reklo je kako je vjerojatno da dan nakon predsjedničkih izbora 2. studenoga neće biti jasan pobjednik. Tako misle i Kerryjevi demokrati kao i republikanci predsjednika Busha, pokazuje istraživanje provedeno u razdoblju od petka do nedjelje.

MOSTAR - Veleposlanik Velike Britanije u BiH Ian Cliff usprotivio se utemeljenju posebnog televizijskog kanala u BiH na hrvatskom jeziku, što su nedavno i službeno zatražili zastupnici HDZ BiH u državnom parlamentu BiH. Uspostavi TV kanala na hrvatskom, odnosno tri nacionalna televizijska kanala, već su se prije usprotivili Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) i Izaslanstvo Europskog povjerenstva u BiH tvrdeći kako bi to potaknulo nove podjele u BiH s nacionalnom pozadinom. "Bosna i Hercegovina u europskim je razmjerima vrlo mala zemlja pa bi bilo previše da ima tri javna televizijska kanala", rekao je Cliff u utorak navečer u razgovoru za Hercegovačku televiziju u Mostaru.

ZAGREB - Međunarodna organizacija Novinari bez granica, koja prati slobodu medija širom svijeta, u godišnjem izvješću objavljenom u utorak navodi da su najteža kršenja slobode tiska zabilježena u zemljama istočne Azije i Srednjeg istoka, objavili su svjetski mediji. Sloboda tiska najugroženija je u Sjevernoj Koreji, Kubi, Burmi, Turkemnenistanu i Eritreji. Od 167 zemalja najveća sloboda tiska postoji u Danskoj, zatim Finskoj, pa Islandu, Irskoj i Nizozemskoj. Sjedinjene Države su na dvadeset i drugom mjestu, odmah iza dvadeset i prve Bosne i Hercegovine. Rusija je na sto četrdesetom, a Hrvatska se nalazi na pedeset i četvrtom mjestu iza Albanije, Makedonije, Bocvane i Nikaragve. Srbija i Crna Gora nalaze se na sedamdeset i sedmom mjestu, dok je Slovenija na petnaestom.

TOKIO - Teroristička grupa prevođena al Qaedinim saveznikom Jordancem Abu Musab al-Zarqawijem zaprijetila je da će ubiti japanskog taoca zatočenog u Iraku ukoliko Tokio ne povuče svoje snage, no premijer Junichiro Koizumi izjavio je da će japanski kontingent ostati. Grupa je prijetnju objavila u utorak na islamističkoj Internet stranici. Teroristi tvrde da je muškarac radio s japanskim snagama u Itaku, no japanska vlada kaže da niti jedan član njenog vojnog kontingenta u toj zemlji nije nestao. Premijer Junichiro Koizumi izjavio je u srijedu da njegova zemlja neće povući svoje snage iz Iraka, unatoč prijetnjama. Na snimci je prikazan taoc kako vido uplašen i odjeven u bijelu majicu stoji ispred trojice maskiranih. Japanski mediji objavili su da je taoc identificiran kao Akio Koda (24) stanovnik mjesta Fukuoka u sjeveru Japana, no nije jasno što je radio u Iraku.

ŽENEVA - Petina djece u Darfuru do pete godine života pati od neishranjenosti, priopćio je u utorak Svjetski prehrambeni program (PAM), upozorivši da će u tom području zapadnog Sudana 1,7 milijuna ljudi ovisiti o međunarodnoj pomoći barem do 2005. "Humanitarna pomoć koja se doprema od lipnja omogućila je da se izbjegne najgore, ali nesigurnost i dalje ometa dopremu pomoći svima kojima je ona prijeko potrebna", izjavila je za tisak glavna nutricionistkinja PAM-a Rita Bhatia. Prema istraživanju koje je proveo PAM u kolovozu i u rujnu, gotovo četvrtina osoba koje su raseljene zbog sukoba pati od neishranjenosti.

WASHINGTON - Kopilot zračnog prijevoznika American Airlines na Airbusu A300 prouzročio je pad zrakoplova na New York u studenom 2001. u kojemu je poginulo 265 ljudi, rekao je u utorak istražitelj američkoga Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB). Istražitelj NTSB-a Robert Benzon rekao je kako je kopilot reagirajući na turbulencije nakon polijetanja Airbusa A300-600 iz zračne luke John F. Kennedy u New Yorku "nepotrebno i preagresivno" upotrijebio komande. Bila je to druga najteža zrakoplovna nesreća na američkom tlu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙