FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt identifikacije nestalih osoba

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) -
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) -

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) te njegova Uprava za zatočene i nestale predstavili su danas Zajednički projekt identifikacije nestalih osoba.

Projekt se odnosi na nastojanja da se posmrtni ostatci osoba nestalih u oružanim sukobima identificiraju analizom DNA, a sastoji se od dvaju podprojekata: u prvom se prikupljaju uzorci krvi u Hrvatskoj od članova obitelji koji do sada nisu dali krv, a u drugom se izmjenjuju podatci (sa susjednim zemljama) potrebni za rješenje pitanja nestalih.

Uzorke krvi prikupljaju zajednički pokretni timovi djelatnika ICMP-a i MOBMS-a u županijskim središtima. U subotu, 20. studenog, uzorci krvi prikupljat će se u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Slavonskom Brodu i Splitu, u nedjelju, 21. studenoga, u Zagrebu, Glini, Kninu, Rijeci i Osijeku, u subotu, 27. studenog, u Dubrovniku, Puli, Karlovcu, Vukovaru i Požegi i u nedjelju, 28. studenog, u Županji, Virovitici, Gospiću, Zadru, Šibeniku i Puli.

Predviđeno je i da pokretni timovi obilaze osobe koje zbog bolesti ne mogu dati krv u medicinskim centrima.

U Hrvatskoj je prikupljeno oko 90 posto potrebnih uzoraka krvi, a sada je prigoda da to učine i oni koji do sada nisu učinili sve kako bi se ubrzala identifikacija. Novac za provedbu ICMP-ove kampanje informiranja javnosti u državama nastalim na području bivše Jugoslavije dodijelila je Europska unija.

Pomoćnik ministrice pukovnik Ivan Grujić istaknuo je da je Hrvatska razvila vlastit način traženja nestalih, primjenjiv u raznim okolnostima, a obuhvaća prikupljanje podataka, razmjenu zatočenika, prikupljanje podataka o masovnim grobnicama, ekshumaciju, identifikaciju i psihosocijalnu pomoć.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je, istaknuvši kako je temeljno ljudsko pravo pronaći nestale, izrazila uvjerenje da će ti projekti snažno potaknuti rasvjetljivanje sudbine nestalih, podsjetivši da je i premijer Ivo Sanader za prekjučerašnjeg posjeta Beogradu to pitanje ocijenio prioritetnim. Ponovila je da se anonimne dojave o mogućim lokacijama masovnih grobnica mogu dati na telefon 062/111-111.

Voditeljica ICMP-a Kathryne Bomberger zahvalila je na predanu i neumornu radu u pronalaženju i rasvjetljivanju sudbine nestalih, izrazivši zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim ustanovama. Rekla je kako vjeruje da će se zajedničkim naporima uspjeti dovršiti taj posao, ustvrdivši kako je Hrvatska pionir u identifikaciji metodom DNA u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙