FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada-očitovanje: ne postoje razlozi za Žužulovu smjenu

ZAGREB, 17. studenoga 2004. (Hina) - Hrvatska vlada smatra da nepostoje razlozi za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskihposlova Miomiru Žužulu, te stoga Hrvatskom saboru predlaže da odbijeprijedlog za izglasavanje nepovjerenja, stoji u Vladinom očitovanjuupućenom predsjedniku Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 17. studenoga 2004. (Hina) - Hrvatska vlada smatra da ne postoje razlozi za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, te stoga Hrvatskom saboru predlaže da odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, stoji u Vladinom očitovanju upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora.

Pozivajući se na svoju odluku o otpisu dugova tvrtki Imostroj u stečaju, Vlada u očitovanju navodi da ministar Žužul nije bio, niti je mogao biti u sukobu interesa, te da stoga ni na koji način nije povrijedio bilo koju odredbu Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Vlada taj zaključak temelji na nizu činjenica.

Ističe, da se cijeli navodni "slučaj" sukoba interesa temelji na netočnoj tvrdnji da je tvrtka Karin Univerzal Inženjering, kupila Imostroj te da je Vlada pogodovala novom vlasniku otpisom dugova toj tvrtki prema državnom proračunu.

Otpisom dugova stečajnoj masi jedino je omogućeno da 168 radnika dobije plaće koje nisu dobili tri godine, navodi Vlada i napominje da je postupak stečaja odnosno prodaje imovine Imostroja vodio Trgovački sud u Splitu s čim Vlada nije imala, niti je mogla imati ikakve veze.

U odluci o otpisu poreznog duga tvrtki Imostroj Vlada se vodila jedino socijalnom osjetljivošću jer je stečajem te tvrtke bila u pitanje dovedena egzistencija velikog broja bivših radnika Imostroja, stoji u Vladinom očitovanju.

Vlada tvrdi da je cijeli navodni "slučaj" iskonstruiran, a da su argumenti koji se iznose u Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Žužulu netočni i površni te dovode do potpuno pogrešnih zaključaka.

S obzirom na sve navedeno Vlada smatra da ne postoje razlozi da se pokrene pitanje povjerenja ministru Žužulu, te stoga predlaže Hrvatskom saboru da odbije oporbeni prijedlog da mu se izglasa nepovjerenje.

Taj su prijedlog Saboru uputile oporbene stranke - SDP, HSS i HNS tereteći Žužula za sukob interesa i korupciju.

Uz svoje očitovanje Vlada je Saboru u prilogu dostavila odgovore na tvrdnje iznesene u prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja na koje se očitovao ministar Žužul, iz kojih je, navodi Vlada u očitovanju, vidljivo da činjenice ne podržavaju zahtjeve autora prijedloga.

Također se dostavlja i izvješće Državnog odvjetništva po zahtjevu Vlade za utvrđivanje okolnosti vezanih za Imostroj.

Državni odvjetnik Mladen Bajić već je 6. studenoga potvrdio da Državno odvjetništvo ispituje zakonitost postupka stečaja tvrtke Imostroj slijedom navoda u tisku i zahtjeva ministra Miomira Žužula.

Mediji su početkom studenoga objavili da je u siječnju ove godine, ministrova supruga Tatjana Žužul, vlasnica tvrtke MTS sklopila ugovor o prodaji poslovnih udjela u svojoj tvrtki s vlasnikom Karin Univerzal Inžinjeringom Ivanom Karinom. To su doveli u vezu s odlukom Vlade da tvrtki Imostroj u stečaju otpiše dug kako bi se namirila potraživanja radnika, te s činjenicom da je Karinov Univerzal kupio imovinu Imostroja u stečaju.

Nakon tih napisa oporba je zatražila Žužulovu ostavku zbog sukoba interesa u slučaju Imostroja, navodnim poslovima s Bechtelom i neplaćanjem poreza.

U pismu Vladi i istupima u javnosti Žužul je opovrgnuo navode da je bio u sukobu interesa i ustvrdio da ni on ni njegova supruga nisu učinili ništa nezakonito.

Zbog tvrdnji i napisa u pojedinim medijima o njegovim navodnim nezakonitim poslovima protiv njih je podigao tužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙