FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski gospodarstvenici u Splitu

SPLIT, 12. studenog 2004. (Hina) - Austrijsko gospodarsko izaslanstvo,na čelu s predstavnicima austrijske gospodarske komore u Zagrebu,razgovaralo je danas u Splitu s dalmatinskim gospodarstvenicima omogućnostima proširenja gospodarske suradnje.
SPLIT, 12. studenog 2004. (Hina) - Austrijsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstavnicima austrijske gospodarske komore u Zagrebu, razgovaralo je danas u Splitu s dalmatinskim gospodarstvenicima o mogućnostima proširenja gospodarske suradnje.

Na sastanku u Županijskoj komori Split zamjenica savjetnika za trgovinske odnose pri austrijskoj komori Sonja Holocher-Erh istaknula je promjenu u trendu vanjskotrgovinske razmjene jer je u ovoj godini, u prvih osam mjeseci, hrvatski izvoz povećan čak 60 posto, dok je istodobno uvoz bio veći 27 posto.

Ukupna razmjena u osam mjeseci između Hrvatske i Austrije iznosila je 1,25 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz bio 500 milijuna dolara.

Pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo Božo Sinčić istaknuo je kako je BDP Splitsko-dalmatinske županije trenutno 5,5 milijardi dolara, a iako izgleda relativno malen Županija ima najveći rast u Hrvatskoj.

Zato je ta regija izuzetno zanimljiva za ulaganje osobito u nove tehnologije i turizam, kazao je Sinčić. Napomenuo je da je iz Županije u Austriju lani izvezeno svega 2,2 milijuna dolara robe i to ribe, tekstila i kamena, a uvezeno u Županiju iz Austrije 33 milijuna dolara različitih proizvoda.

Austrijski gospodarstvenici, iz desetak tvrtki, održali su i bilateralne sastanke s dalmatinskim poduzetnicima, a prema njihovim riječima najviše je u Austriji zainteresiranih za ulaganja u infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Pročelnik županijskog Odjela za komunalne poslove Tomislav Mihotić smatra da je gospodarstvo Županije spremno za suradnju u projektima poput opremanje gospodarskih zona uz trasu autoceste, izgradnje sustava za odvodnju oborinskih voda na otocima i Zagori, te izgradnju cesta i malih zračnih luka na otocima. Mihotić je naglasio kako se najdalje u suradnji s Austrijom došlo na projektima zaštite okoliša.

"Kako je Austrija u samom vrhu Europe po rješavanju problema zbrinjavanja otpada spremni smo ući u projekte po principu privatno-javnog partnerstva za izgradnju županijskog Centra za gospodarenje otpadom. Već smo dobili i donaciju Štajerske vlade za izradu master plana i studije opravdanosti tog Centra", kazao je Mihotić.

Predsjednica Županijske komore u Splitu Jadranka Radovanić drži da će se inozemna ulaganja u Hrvatsku uskoro znatno povećati, nakon što bude usvojen novi zakonski tekst o poreznim olakšicama pri ulaganjima i boljim uvjetima za ulagače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙