FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: sporiji rast svjetskog gospodarstva u 2005.

WASHINGTON, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svjetsko gospodarstvorast će nešto umjerenijim tempom u 2005. pri čemu će regije beztrgovinskih barijera ostvariti brži rast nego regije koje zadržebarijere, konstatirala je Svjetska banka u svom najnovijem izvješćupod nazivom "Prognoze za svjetsko gospodarstvo u 2005".
WASHINGTON, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svjetsko gospodarstvo rast će nešto umjerenijim tempom u 2005. pri čemu će regije bez trgovinskih barijera ostvariti brži rast nego regije koje zadrže barijere, konstatirala je Svjetska banka u svom najnovijem izvješću pod nazivom "Prognoze za svjetsko gospodarstvo u 2005".

Taj međunarodni kreditor sa sjedištem u Washingtonu izrazio je očekivanje da će svjetsko gospodarstvo u 2005. i 2006. ostvariti stopu rasta od 3,2 posto, nakon ovogodišnjih 4,0 posto.

Svjetska banka procjenjuje da će istočna Azija na čelu s Kinom sljedeće godine preteći ostale dijelove svijeta sa stopom rasta od 7,1 posto, dok će gospodarstvo južne Azije 2005. ekspandirati po stopi od 6,3 posto. Kina će ove godine zabilježiti gospodarski rast od 8,8 posto, dok će on 2005. usporiti na 7,8, a 2006. na 7,0 posto "uslijed vladinih napora da spriječi 'pregrijavanje'".

U Rusiji, zemljama-proizvođačima nafte na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi, koje su se ove godine okoristile visokim cijenama tog energenta, gospodarstvo će 2005. rasti otprilike istim tempom dok će cijene nafte padati.

Opća stopa gospodarskog rasta u zemljama u razvoju vjerojatno će biti nešto niža u odnosu na ovogodišnjih 6,1 posto, pa će 2005. dosegnuti 5,4. a 2006. 5,1 posto, predviđa ta banka.

Na dulji će rok zemlje u razvoju profitirati od veće makrogospodarske stabilnosti, ublaženih trgovinskih barijera i poboljšane klime za ulaganja, ističe Svjetska banka, prognozirajući da će u razdoblju između 2006. i 2015. godišnja stopa rasta BDP-a po stanovniku u zemljama u razvoju porasti 3,4 posto u usporedbi s manje od dva posto u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

"Brzi gospodarski rast zemalja u razvoju, uglavnom usredotočen na područje istočne i južne azije, urodio je spektakularnim smanjenjem siromaštva, iako neke zemlje i dalje ozbiljno zaostaju za tim ciljem", tvrdi Svjetska banka, navodeći pritom neriješene teškoće u nekim zemljama, posebno u Africi.

Ona upozorava i da bi određeni rizici mogli utjecati na točnost njezinih prognoza, ističući kao primjer "visoke i proizvoljne cijene nafte, naglo povećanje kamata povezano s prilagodbama zbog strukturalnih deficita u SAD-u i moguće neuspjehe u nastojanjima da se 'ohladi' nagli rast kineskog gospodarstva".

Istočna Azija, istočna Europa i ostale regije s niskim porezima i integriranim carinskim sustavima imaju prednost u odnosu na regije u kojima roba i usluge ne prelaze tako lako preko granica sa susjedima, naglašava Svjetska banka. "Čekanje na granici između Južne Afrike i Zimbamvea još znači iste troškove kao i otprema tereta iz Južne Afrike u SAD", ističe Richard Newfarmer, autor izvješća Svjetske banke, dodajući da je "jeftinije isporučiti vino iz Australije u Moskvu nego iz susjedne Moldavije u glavni ruski grad".

U Svjetskoj banci napominju također da Bliski Istok, sjeverna Afrika i južna Azija zaostaju za ostalim dijelovima svijeta kada je u pitanju smanjenje carina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙