FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH KANDIDIRAO CONDOLEEZZU RICE ZA DRŽAVNU TAJNICU (DUŽA)

WASHINGTON,16. studenoga 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush kandidirao je u utorak svoju savjetnicu za nacionalnu sigurnostCondoleezzu Rice za novu državnu tajnicu, koja će zamijenitidosadašnjeg tajnika Colina Powella.
WASHINGTON,16. studenoga 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u utorak svoju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice za novu državnu tajnicu, koja će zamijeniti dosadašnjeg tajnika Colina Powella.

"Državni tajnik je lice Amerike prema svijetu i u dr. Rice svijet će vidjeti snagu, milosrđe i plemenitost naše zemlje", rekao je Bush s Rice pored sebe na svečanosti u Bijeloj kući objavljujući svoj izbor.

Ako Senat potvrdi njezin izbor, Rice će biti druga žena koja preuzima vođenje američke vanjske politike nakon Madeleine Allbright, koja je bila državna tajnica prije Powella. Ona će također biti prva žena crnkinja na čelu američkog State Departmenta.

Bush je zahvalio Powellu, čija je ostavka objavljena u ponedjeljak, na neumornom i nesebičnom radu u korist SAD-a.

Smatra se da će Rice biti sklonija politici čvrste ruke u vanjskoj politici nego njezin prethodnik Powell. Ona je tijekom posljednje četiri godine bila Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost, glavni predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku u Bijeloj kući.

Bush je također rekao da će na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost imenovati Stephena Hedleya, dosadašnjeg zamjenika Riceove.

"Pod vašim vodstvom Amerika vodi i dobija rat protiv terorizma", rekla je Rice nakon što je zahvalila Bushu za kandidaturu.

Bush je kazao da će Rice preuzeti dužnost državne tajnice u odlučno doba za Sjedinjene Države. Među izazove s kojima će se suočiti naveo je borbu protiv terorizma, suprotstavljanje opasnim režimima i širenju opasnog oružja i materijala. Pred Condoleezzom Rice stoji i nastavak Bushove inicijative za širenje demokracije na širem Bliskom istoku, posebice u Iraku i Afganistanu, te napori za oživljavanje rješavanja arapsko-izraelskog sukoba na crti Bushova mirovnog plana koji predviđa stvaranje Palestinske države koja bi u miru živjela uz Izrael.

Rice, 50, je radila u Vijeću nacionalne sigurnosti za vrijeme bivšeg predsjednika Busha da bi otišla voditi Sveučilište Stanford u Kaliforniji i potom se vratila u Bijelu kuću Busha mlađeg.

Američki politički analitičari ocjenjuju da će odlazak pragmatičnijeg Powella i imenovanje Riceove na njegovo mjesto ojačati utjecaj na Busha desnog krila administracije poput potredsjednika Dicka Cheneya i ministra obrane Donalda Rumsfelda koji zagovoraju čvršći pristup u vanjskoj politici.

Kao savjetnica za nacionalnu sigurnost tijekom protekle četiri godine bila je jedan od Bushovih najpouzdanijih ratnih savjetnika. Ona je bila jedan od pomoćnika u koje je Bush imao najviše povjerenja i jedan od glavnih savjetnika u borbi protiv terorizma.

Rice je bila jedan od najčvršćih zagovornika Bushova rata u Iraku i branila je odluku da se krene u rat i nakon što je pobuna u Iraku dovela u pitanje američku pripremljenost za poslijeratno razdoblje.

Odrasla u Alabami na segregiranom američkom Jugu, Rice je do 26 godine doktorirala međunarodne odnose na Sveučilištu Denver. Odlazi 1981. za profesora političkih znanosti na sveučilište Stanford gdje je izgradila ugled stručnjaka za Sovjetski Savez. Rice govori četiri jezika i obrazovani je klasični pijanist.

Kandidiranje Riceove je jedna u nizu promjena u Bushovoj administraciji nakon što je predsjednik osvojio drugi mandat.

Najmanje tri mjesta ministara zauzet će Bushovi ljudi iz Bijele kuće, vjerojatno održavajući njegovu namjeru da preko pomoćnika od povjerenja provede svoju politiku u ministarstvima.

Osim Rice Bush je već nominirao pravnika Bijele kuće Alberta Gonzalesa za državnog odvjetnika, a Bushova savjetnica za unutarnju politiku Margaret Spelling je viđena kao kandidat za ministricu obrazovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙