FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH KANDIDIRAO CONDOLEEZZU RICE ZA DRŽAVNU TAJNICU (KRAĆA)

WASHINGTON,16. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush uutorak je svoju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Ricenominirao za novu američki državnu tajnicu, koja će na dužnostizamijeniti Colina Powella.
WASHINGTON,16. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u utorak je svoju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice nominirao za novu američki državnu tajnicu, koja će na dužnosti zamijeniti Colina Powella.

"Sretan što mogu nominirati Condolezzu Rice za državnu tajnicu. Tijekom posljednje četiri godine, oslanjao sam se na njezine savjete, okoristio njezinim velikim iskustvom i cijenio njezine prosudbe. Sada sam počašćen što je pristala ući u moju vladu", rekao je Bush na ceremoniji u Bijeloj kući.

Condoleezzu Rice će dužnosti savjetnice za nacionalnu sigurnost zamijeniti Stephen Hadley, njezin dosadašnji zamjenik, objavio je Bush.

Bivši američki državni tajnik Colin Powell, koji tu dužnost obnašao posljednje četiri godine, odstupio je u ponedjeljak. Bush mu je odao priznanje kao jednom od najboljih diplomata u američkoj povijesti, navodeći njegove napore u okupljanju međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, rješavanju regionalnih sukoba i borbi protiv siromaštva i bolesti u svijetu.

Ako je Senat potvrdi, Condoleezza Rice će biti druga američka državna tajnica u povijesti, nakon Madeleine Albright, ali i prva afroamerikanka na toj dužnosti.

Smatra se da će Rice biti sklonija politici čvrste ruke u vanjskoj politici nego njezin prethodnik Powell. Ona je tijekom posljednje četiri godine bila Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost i glavni predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku u Bijeloj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙