FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKO MINISTARSTVO OBRANE PROSVJEDOVALO KOD AMERIKANACA

ZAGREB/MOSKVA, 29. listopada 2004. (Hina) - Rusko ministarstvo obraneprosvjedovalo je u petak zbog izjava da su ruske oružane snage bileumiješane u iznošenje stotina tona eksploziva iz Iraka, javile suruske novinske agencije.
ZAGREB/MOSKVA, 29. listopada 2004. (Hina) - Rusko ministarstvo obrane prosvjedovalo je u petak zbog izjava da su ruske oružane snage bile umiješane u iznošenje stotina tona eksploziva iz Iraka, javile su ruske novinske agencije.

"Vojni ataše u američkom veleposlanstvu u Moskvi pozvan je u rusko ministarstvo obrane gdje mu je uručen odlučan prosvjed u svezi s izjavom Johna Shawa", rekao je za Interfax izvor u ministarstvu.

Američki Washington Times objavio je u četvrtak da su eksploziv iz vojnog postrojenja u Iraku vjerojatno uklonili Rusi prije američkog napada na Irak u ožujku 2003.

John Shaw, zamjenik američkog podtajnika obrane za međunarodnu tehnološku sigurnost, rekao je u razgovoru za list da vjeruje da su ruske postrojbe u suradnji s iračkim obavještajnim službama "gotovo sigurno" uklonile eksplozivni materijal koji je nestao iz postrojenja Al-Qaqaa južno od Bagdada.

Shaw je izjavio da su Rusi u Irak neposredno prije početka rata doveli niz vojnih postrojbi kojima je glavna zadaća bila uništiti dokaze o ugovorima s Iračanima, a s njima su stigle i transportne postrojbe. On kaže da je najmoćnije iračko oružje poslano u Siriju i Libanon, a moguće i u Iran.

Međutim, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je u četvrtak da Bijela kuća nema nikakve informacije koje bi upućivale na umiješanost ruskih vojnika u nestanak eksploziva u Iraku, javila je u petak agencija RIA Novosti.

Također je izjavio da, koliko je upoznat, ni američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice niti itko drugi u administraciji nije zatražio određene informacije od ruskih vlasti u svezi s tim skandalom.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Vjačeslav Sedov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti da su izvješća u stranim medijima o ruskoj umiješanosti u nestanak 380 tona eksploziva s teritorija Iraka "lažna i apsurdna".

Irački dužnosnici izjavili su da su eksploziv ukrali lokalni kriminalci, a ne neke "mitske" ruske specijalne snage.

"Iračke vlasti tvrde da je to bio slučaj obične pljačke jer sigurnosne mjere u bazi nisu bile učinkovite", rekla je glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Melissa Fleming, a prenijela je RIA Novosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙