FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RICE BI MOGLA POSTATI DRUGA ŽENA NA ČELU AMERIČKE DIPLOMACIJE

WASHINGTON, 16. studenog 2004. (Hina/dpa) - Condoleezza Rice,savjetnica za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W.Busha koja bi trebala preuzeti dužnost državne tajnice nakon odlaskaColina Powella, smatra se glavnom arhitekticom Bushoveunilateralističke vanjske politike tijekom njegovog prvog mandata uBijeloj kući.
WASHINGTON, 16. studenog 2004. (Hina/dpa) - Condoleezza Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha koja bi trebala preuzeti dužnost državne tajnice nakon odlaska Colina Powella, smatra se glavnom arhitekticom Bushove unilateralističke vanjske politike tijekom njegovog prvog mandata u Bijeloj kući.

Nakon što je državni tajnik Powell u ponedjeljak priopćio svoju ostavku, američki mediji objavili su, pozivajući se na neimenovane izvore u Bijeloj kući, da će Rice u utorak biti imenovana njegovom nasljednicom.

Ako bude imenovana, ona će postati drugom ženom u povijesti na mjestu šefice američke diplomacije nakon Madeleine Albright koja je obnašala tu dužnost u administraciji predsjednika Billa Clintona krajem devedesetih godina.

Rice, bliska prijateljica obitelji Bush, bila je lojalna zagovornica Bushovog rata protiv Iraka, njegovog odbijanja pregovora s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom, te njegovog odbijanja bilateralnih pregovora sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog pitanja.

Njezino imenovanje također bi učvrstilo konzervativnu struju u drugoj Bushovoj administraciji, te marginaliziralo umjerenije stavove kakve je često zagovarao Powell, ocjenjuju analitičari.

Rice za preuzimanje nove dužnosti treba potvrdu američkog Kongresa. Powell je rekao da će ostati na mjestu državnog tajnika još dva mjeseca, sve dok procedura imenovanja njegovog nasljednika ne bude dovršena.

Rice, koja je poput Powella Afroamerikanka, rođena je 14. studenoga 1954. u Birminghamu u Alabami, u obitelji iz srednje klase.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙