FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga "Klasici teologije I."

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Goldenmarketing-Tehnička knjiga objavio je hrvatski prijevod prvoga sveskaknjige urednika Heinricha Friesa i Georga Kretschmara "Klasiciteologije - Knjiga prva - Od Ireneja do Martina Luthera."
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing-Tehnička knjiga objavio je hrvatski prijevod prvoga sveska knjige urednika Heinricha Friesa i Georga Kretschmara "Klasici teologije - Knjiga prva - Od Ireneja do Martina Luthera."

Knjigu je na hrvatski jezik prevela Ljiljana Matković-Vlašić, a stručnu redakciju napravio je i napisao predgovor Ivan Kordić.

Prvi svezak "Klasika teologije" obrađuje niz teologa u rasponu od 1500 godina kao što su Irenej, Origen, Atanazije, Efrem Sirski, Grgur Nazijanski, Grgur iz Nise, Augustin, Ćiril Aleksandrijski, Humbert a Silva Candid, Anselmo Canterburyjski, Bernard iz Clairvauxa, Bonaventura, Toma Akvinski, Johannes Dun Scot, William Occam, Gregor Palamas, Toma de Vio Cajetan, Martin Luther, Filip Melanchthon, Jean Calvina, Robert Bellarmin, Richard Hooker i Petrus Mogilas.

Pokušali smo teologe, njihov život, djelo, značenje i povijest djelovanja sagledati u povezanosti s posebnom povijesnom situacijom, pišu u predgovoru njemačkom izdanju knjige urednici Heinrich Fries i Georg Kretschmar i dodaju kako su teolozi kršćanske antike i srednjega vijeka s pitanjima što ih postavljaju udaljeniji od današnjeg mišljenja i zanimanja nego teolozi novijeg doba prikazani u drugom svesku knjige.

Upravo će mo u teologa antike naići na strastvenu borbu za istinu kršćanske vjere s obzirom na njezine središnje sadržaje, napominju urednici i dodaju kako je riječ o pitanjima kao što je tajna Boga, osoba i djelo Isusa Krista.

Posebno značenje ovoga djela sastoji se u njegovu ekumenskom usmjerenju, piše autor hrvatskog predgovora Ivan Kordić i dodaje kako se to očituje u činjenici da katolički autori pišu o protestantskim, protestantski o katoličkim, a jedni i drugi o pravoslavnim teolozima.

U knjizi "Klasici teologije - Knjiga prva - Od Ireneja do Martina Luthera" 22 autora pišu na 359 stranica o kršćanskoj teologiji od prvih početaka iz drugog stoljeća poslije Krista do sredine 17. stoljeća.

Iza svakoga poglavlja o pojedinom teologu doneseni su izvori i glavna literatura, a na kraju knjige priloženo je imensko i pojmovno kazalo te bilješke o autorima.

Njemačko izdanje knjige objavljeno je 1981. godine.

Izlazak drugog sveska hrvatskoga izdanja knjige nakladnik je najavio za kraj prve polovice sljedeća godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙