FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena Kovačićeva monografija "Župa Supetar na Braču"

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Nakladnici Župni ured iz Supetra isplitski Graf forum objavili su monografiju Joška Kovačića "ŽupaSupetar na Braču - Nastanak i crkveni spomenici - Prigodom proslave400. obljetnice utemeljenja (1604.-2004.)".
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Nakladnici Župni ured iz Supetra i splitski Graf forum objavili su monografiju Joška Kovačića "Župa Supetar na Braču - Nastanak i crkveni spomenici - Prigodom proslave 400. obljetnice utemeljenja (1604.-2004.)".

Otok Brač obiluje ostatcima negdašnjih ili postojećim crkvenim gradnjama, piše u pogovoru recenzent knjige Duško Kečkemet i dodaje kako je među brojnima najstarijim spomenicima bila i ranokršćanska bazilika sv. Petra, vjerojatno negdje iz 6. st., na mjestu koje poslije nastao Supetar.

Bračka su se naselja sve do 16. stoljeća nalazila u unutrašnjosti otoka, napominje Kečkemet i dodaje kako su u njima sačuvane slikovite ranosrednjovjekovne crkvice.

Takva je crkvica sv. Petra bila podignuta u uvali koja je po njoj i nazvana, istaknuo je i podsjetio kako je vjerojatno od 1604. tamo osnovana samostalna župa u kojoj je podignuta nova crkva.

Kad je ta crkva 1729. izgorjela u požaru, na njezinu je mjestu podignuta veća župna crkva koja je 1887. proširena u reprezentativnom baroknom stilu, dodao je.

Knjiga "Župa Supetar na Braču" (160 str.) u 22 poglavlja prikazuje ranokršćansku baziliku i prvo naselju na području današnjeg Supetra, župnu crkvu sv. Petra, nacrte crkve iz 18. i 19. st. i produženje, oltare i oltarne slike, kipove, srebrninu i urese, orgulje i pjevalište, zvonik, prostor pred crkvom i toranj za sat, popravke i uređenje crkve, crkve sv. Luke, sv. Roka, sv. Nikole, sv. Martina, groblja, ostale crkvene spomenike, ustanove i događaje, supetarske dušobrižnike, župnike i kapelane, župnu kuću i školu.

Na kraju knjige objavljeni su dokumenti i sažetak na engleskom jeziku.

Joško Kovačić, autor više znanstvenih djela iz hrvatske crkvene i književne povijesti, napisao je i monografiju "Župa Zastražišće na Hvaru ".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙