FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Zakon rieke" Franje M. Fuisa

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Knjiga "Zakon rieke" autora FranjeM. Fuisa (1908.-1943.), legende hrvatskog novinarstva, koja je danassvečano predstavljena u Hrvatskom novinarskom domu, scenarij je zafilm o Lonjskom polju, koji je iz autorove ostavštine odabrao ipriredio Mladen Pavković.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Knjiga "Zakon rieke" autora Franje M. Fuisa (1908.-1943.), legende hrvatskog novinarstva, koja je danas svečano predstavljena u Hrvatskom novinarskom domu, scenarij je za film o Lonjskom polju, koji je iz autorove ostavštine odabrao i priredio Mladen Pavković.

Fra Ma Fu, kako se Fuis običavao potpisivati, nije bio samo vrstan reporter, već i fotograf, publicist, pisac scenarija za crtane filmove, a čeznuo je da snimi igrani film, istaknuo je Pavković dodajući, kako na žalost nije doživio da snimi film po vlastitom scenariju.

"Zakon rieke" je knjiga snimanja za dugometražni igrani film o Lonjskom polju, koji je ujedno trebao biti prvi hrvatski zvučni dugometražni film, naglasio je filmolog Daniel Rafaelić. Fuis je u jednoj od svojih brojnih reportaža obradio probleme stanovnika Lonjskog polja, impresioniran činjenicom da se tamo ljudi svega stotinjak dana u godini mogu normalno kretati, dok su ostatak vremena, zbog vodostaja Save, osuđeni na čamce i život u sojenicama. Inspiriran "Robinzonima Lonjskog polja" Fuis je napisao 1942. scenarij i knjigu snimanja za film pod prvotnim nazivom "Zbogom pračovjeku", da bi ga 1943. preimenovao u "Zakon rieke", naglasio je Rafaelić.

Gotovo je nevjerojatno da se o Fuisu, o čijim se reportažama zna puno, privatno zna izuzetno malo, rekao je Pavković, podsjećajući na avionsku nesreću 1943. obavijenu velom tajne, u kojoj je, zajedno sa svim članovima posade, Fuis poginuo, u okolini Plitvičkih jezera.

Knjigu "Zakon rieke" izdala je Alineja - Udruga branitelja Podravke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙