FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki ministar financija brani se od kritika u pogledu strukturalnih manjkova

DUBLIN, 15. studenog 2004. (Hina/AFP) - Američki ministar financijaJohn Snow započeo je ovoga tjedna svoju europsku turneju s ciljemisticanja da je Europi i drugdje u svijetu potreban snažnijigospodarski rast kako Washington pokušava odbaciti kritike oko svojihgolemih manjkova koji su spustili tečaj dolara na nove rekordno niskerazine.
DUBLIN, 15. studenog 2004. (Hina/AFP) - Američki ministar financija John Snow započeo je ovoga tjedna svoju europsku turneju s ciljem isticanja da je Europi i drugdje u svijetu potreban snažniji gospodarski rast kako Washington pokušava odbaciti kritike oko svojih golemih manjkova koji su spustili tečaj dolara na nove rekordno niske razine.

Snow je u ponedjeljak na Sveučilištu u Dublinu na forumu kazao da vjeruje da bi se tečajevi valuta trebali određivati na deviznim tržištima obzirom na fundamentalne gospodarske odnose.

"Naša politika prema dolaru dobro je poznata. Podržavamo snažan dolar. On je u američkom interesu. Tečajevi valuta najbolje se utvrđuju na otvorenom, konkurentnom tržištu", izjavio je Snow.

Kako raste pritisak na Washington da smanji svoje manjkove u trgovinskoj bilanci i proračunu koji usisavaju kapital iz čitavoga svijeta, američki dužnosnici brane se od kritika nekih iz Europe, govoreći o slabom rastu u eurozoni.

Tečaj dolara prošloga je tjedna potonuo na povijesno najnižu razinu prema euru, od 1,3 dolara za euro, jer rastu zabrinutosti na deviznim tržištima da će SAD imati problema s financiranjem svojih manjkova. Samo manjak u bilanci plaćanja u drugom ovogodišnjem tromjesečju je iznosio rekordnih 166,2 milijarde dolara.

Iako američki dužnosnici ističu potrebu smanjivanja manjkova i poticanja štednje, napominju kako je viši rast rješenje ekonomskih neravnoteža.

S jačanjem protesta iz Europe oko slabog tečaja dolara i njegova utjecaja na ostala gospodarstva, dužnosnici američkog ministarstva financija sve su oprezniji proteklih nekoliko tjedana u svojim raspravama oko valutnih tečajeva. Nastoje pomaknuti fokus na gospodarski rast, što smatraju više fundamentalnim pitanjem.

Iz Dublina, Snow planira otputovati u London na razgovore s britanskim dužnosnicima, zatim u Varšavu na okrugli stol ministara financija Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke, a posljednje odredište bit će mu Berlin i sastanak predstavnika skupine najbogatijih država svijeta G20.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙