FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: SPORNO IMENOVANJE KARADŽIĆEVOG SURADNIKA

SARAJEVO,27. listopada(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovinezadužilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje daprovjeri hoće li europske zemlje prihvatiti imenovanje DraganaBožanića, bivšeg biskog suradnika Radovana Karadžića, za novogveleposlanika BiH pri Vijeću Europe u Strasborgu.
SARAJEVO,27. listopada(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje da provjeri hoće li europske zemlje prihvatiti imenovanje Dragana Božanića, bivšeg biskog suradnika Radovana Karadžića, za novog veleposlanika BiH pri Vijeću Europe u Strasborgu.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je novinarima u Sarajevu kako je ovakva odluka donesena da bi se utvrdilo postoje li doista zapreke za Božanićevo postavljenje na ovu diplomatsku dužnost s obzirom na proturječne informacije o tome da je on bio na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Europsku uniju.

Božanić koji je do nedavno obnašao dužnost veleposlanika BiH u Južnoj Africi a prije toga je bio zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH, za veleposlanika pri Vijeću Europe postavljen je prošlog tjedna na inzistiranje srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

Nakon toga se ispostavilo kako je Božanić bio na "crnoj listi" EU 1997. godine jer se sumnjalo da održava veze s osobama optuženim za ratne zločine.

S tog je popisa nakon godinu dana njegovo ime navodno uklonjeno no ratne mrlje s njegovog životopisa time nisu izbrisane, posebice što je on bio istaknuti pripadnik Karadžićevog propagandnog stroja tijekom rata u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown Božanićevo imenovanje na novu diplomatsku dužnost nazvao je skandaloznim a sarajevski "Dnevni avaz" u srijedu je na naslovnici objavio kako su veleposlanici zemalja-članica EU akreditirani u BiH već poslali diskretne signale Predsjedništvu da nađe drugog kandidata umjesto Božanića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙