FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CAA TRAŽI OBUSTAVU PRITISAKA NA ČOVIĆA

MOSTAR, 24. listopada 2004. (Hina) - Hrvatsko-američka lobističkaudruga (CAA) zatražila je u pismu upućenom Visokom međunarodnompredstavniku u BiH i posebnom izaslaniku EU-a Paddyju Ashdownuobustavu pritisaka na hrvatskog člana BiH Predsjedništva DraganaČovića, te je najavila moguće novo saslušanje pred američkim Kongresomkako bi se upozorilo na položaj Hrvata u BiH.
MOSTAR, 24. listopada 2004. (Hina) - Hrvatsko-američka lobistička udruga (CAA) zatražila je u pismu upućenom Visokom međunarodnom predstavniku u BiH i posebnom izaslaniku EU-a Paddyju Ashdownu obustavu pritisaka na hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, te je najavila moguće novo saslušanje pred američkim Kongresom kako bi se upozorilo na položaj Hrvata u BiH.

Prigodom nedavnog susreta s glavnom tužiteljicom Međunarodnog kaznenog tribunala Carlom del Ponte, Ashdown je optužio HDZ i Čovića da predstavljaju zapreku uspostavi državnog suda za procesuiranje ratnih zločina, ne isključujući pri tome moguće sankcije.

U pismu Ashdownu kojega je ovoga tjedna u ime članova CAA i Upravnoga odbora poslao predsjednik George Rudman, a čiji su presliku dobili i mediji u Mostaru, izražava se sumnja da je Čović na meti napada zbog zalaganja za sklapanje Sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Stalnom kaznenom sudu (ICC) čemu su se snažno usprotivili EU i UN.

"Ukoliko zaključimo da se predsjedniku Čoviću prijeti ili da vaš ured postupa neiskreno, mi ćemo pretpostaviti kako je motiv za to kazniti ga za njegovu vodeću ulogu u potpisivanju članka 98 Sporazuma (o neizručivanju Amerikanaca ICC-u) kojemu se, kako ste svjesni, vehementno usprotivio UN i Europska unija", navodi se u Rudmanovu pismu Ashdownu.

Dodaje da će vrlo vjerojatno Kongres organizirati novo saslušanje da provjeri ove navode ukoliko se zaključi da Ashdownov ured kažnjava Čovića zbog njegove vodeće uloge u postizanju sporazuma o neizručivanju.

CAA je čvrsto stala uz Čovića, ističući da su njegovim dolaskom u ured Predsjedništva "dramatično poboljšani" odnosi Hrvata i HDZ-a BiH s američkim vlastima.

Protiv Čovića se pred državnim tužiteljstvom vodi deset istraga za razne navodne zloporabe za koje je kanadski tužitelj John McNair, koji predvodi posebni Odjel za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju, nedavno izjavio da bi sve mogle postati optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙