FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORMALIZACIJA ODNOSA HRVATSKE I SCG NEMA ALTERNATIVE

BEOGRAD,14. studenoga(Hina) - Puna normalizacija odnosa Srbije i CrneGore i Hrvatske nema alternative, jer unapređenje odnosa između dvijedržave može biti snažna poluga za ostvarenje trajne političkestabilnosti u jugoistočnoj Europi i europske integracije Hrvatske idržava regije, izjavio je u subotu navečer u intervjuuRadio-televiziji Srbije hrvatski premijer Ivo Sanader, uoči svog prvogslužbenog posjeta Beogradu.
BEOGRAD,14. studenoga(Hina) - Puna normalizacija odnosa Srbije i Crne Gore i Hrvatske nema alternative, jer unapređenje odnosa između dvije države može biti snažna poluga za ostvarenje trajne političke stabilnosti u jugoistočnoj Europi i europske integracije Hrvatske i država regije, izjavio je u subotu navečer u intervjuu Radio-televiziji Srbije hrvatski premijer Ivo Sanader, uoči svog prvog službenog posjeta Beogradu.

Premijer Sanader, koji u ponedjeljak dolazi u prvi posjet Beogradu, naglasio je da ideja EU neće biti kompletna dok sve zemlje regije ne postanu njene članice.

"Da bismo postigli taj cilj, mora se postići trajna politička stabilnost u ovom dijelu Europe, jer je to osnovna pretpostavka za korak naprijed prema EU", kazao je hrvatski premijer, dodajući da Hrvatska do ožujka iduće godine očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora za pristupanje Europskoj uniji, a da činjenica da je Hrvatska odmakla u procesu europskih integracija može biti samo poticaj za Srbiju i Crnu Goru, jer je europski put zemalja regije "zajednička budućnost".

Sporazum o zaštiti prava manjina Hrvatske i SCG, koji će u ponedjeljak biti potpisan u Beogradu, "povijesni je čin i veliki civilizacijski iskorak", kazao je premijer Sanader. "Očekujem da će Hrvati u SCG imati i u pravnom smislu još jednu potvrdu da su prihvaćeni i da imaju sva prava koja proizlaze iz statusa nacionalne manjine", kazao je hrvatski premijer.

Najbolniji problem u odnosima između dvije zemlje problem je nestalih osoba. "Svi mi znamo da nada umire posljednja", kazao je premijer, naglasivši da u rješavanju tog pitanja ima punu potporu vlasti u Beogradu.

Još je nekoliko otvorenih pitanja, kazao je premijer Sanader, naglasivši pitanje sukcesije, o čemu je potpisan sporazum i treba početi njegovu implementaciju, ali i pitanje imovinsko-pravnih odnosa između dvije zemlje. "Taj kompleks imovinsko-pravnih odnosa od velike je važnosti, kako za naše kompanije, tako i za fizičke osobe", naglasio je premijer.

"Pitanje granica nije otvoreno pitanje", kazao je premijer Sanader, podsjetivši da je još 1991. godine Badinterova komisija ustanovila da granice republika postaju državne granice, te u tom smislu treba "pokazati zrelost prema svijetu" i pustiti komisije da utvrde granice tamo gdje to još nije učinjeno.

Premijer Sanader je kazao da je interes Hrvatske da na snazi ostaje bezvizni režim za građane SCG, te da će on biti produžen za idućih šest mjeseci ili godinu dana, čemu doprinosi i nedavna odluka SCG da vojsku na granicama zamijeni policija.

Vraćanje imovine Srbima u Hrvatskoj samo je "tehničko, odnosno financijsko pitanje", kazao je hrvatski premijer, dodajući da će ono biti riješeno do kraja ove godine ili početkom iduće, kako je to dogovoreno i sa srpskim predstavnicima u hrvatskom parlamentu.

Premijer Sanader je naglasio i obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, te se i optužnica protiv generala Ante Gotovine "mora obraniti pred tim sudom".

"General Gotovina ima velike zasluge za hrvatsku slobodu, ali postoji i optužnica koja se mora braniti pred sudom u Den Haagu", kazao je on, dodajući da će Hrvatska i u tom slučaju u potpunosti surađivati s Haaškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙