FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska kazališna konvencija:nastavak suradnje europskih

RIJEKA,13. studenoga 2004.(Hina) - Na Generalnoj skupštini Europskekazališne konvencije (EKK) koja večeras u Rijeci završava dvodnevnozasjedanje dogovoren je program rada za sljedeće tri godine kojipredviđa ostvarenje projekta "Arhipelag" i daljnju razmjenu gostovanjameđu europskim kazalištima, izjavio je danas član skupštine EKK-aredatelj Ivica Buljan.
RIJEKA,13. studenoga 2004.(Hina) - Na Generalnoj skupštini Europske kazališne konvencije (EKK) koja večeras u Rijeci završava dvodnevno zasjedanje dogovoren je program rada za sljedeće tri godine koji predviđa ostvarenje projekta "Arhipelag" i daljnju razmjenu gostovanja među europskim kazalištima, izjavio je danas član skupštine EKK-a redatelj Ivica Buljan.

Europska kazališna konvencija okuplja 35 kazališta iz 22 europske zemlje. Osnovana je prije 16 godina s ciljem povezivanja europskih teatara, ali i onih izvan Europe.

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište član je Europske kazališne konvencije od 1999. te je na toj osnovi ostvarilo nekoliko gostovanja u Europi. Od prošle godine, Hrvatsku u toj organizaciji predstavlja i riječko Hrvatsko narodno kazalište.

Po riječima Buljana u sklopu projekta "Arhipelag" ostvarivale bi se predstave iste ili slične tematike u svim kazalištima članicama Konvencije.

Od gostovanja hrvatskih kazališta za sada je dogovoreno gostovanje riječkog HNK Ivana pl. Zajca s predstavom "Jazz" u režiji Ivice Buljana u Luksemburgu u listopadu 2005. Predstava "Jazz" autora Filipa Šovagovića ostvarena je u sklopu projekta EKK-a "Izbjeglice", a praizvedena je prije nekoliko mjeseci.

Buljan je rekao da se planira razmjena dramskih tekstova među članicama Konvencije te da se, nakon što je na Skupštini predstavljena suvremena hrvatska drama, očekuje veće zanimanje za prevođenje tekstova suvremenih hrvatskih autora.

Predsjednik EKK-a Daniel Benoin danas je novinarima kazao da će suradnja europskih kazališta biti znatno proširena. Ocijenio da je predstava "Jazz" odlična te da je, raskidajući sveze s tradicionalnim teatrom, u skladu s europskim gledištima.

Predstavnici europskih kazališta na Konvenciji su raspravljali o stanju u europskim kazalištima, provedenu projektu "Izbjeglice", novim projektima te o financijskim problemima. Održane su radionice o repertoaru 21. stoljeća u kazališnim zgradama iz 19. stoljeća i o suvremenoj hrvatskoj drami. U sklopu Konvencije prikazane su tri predstave riječkog HNK: Šovagovićev "Jazz", "Filumena Marturano" Eduarda De Filippoa i Daniela Načinovića te "Krvava svadba" F. G. Lorce.

Završna sjednica Glavne skupštine EKK-a održava se iza zatvorenih vrata u riječkoj gradskoj vijećnici gdje bi kasno večeras trebao biti izabran novi predsjednik EKK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙