FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trideset svezaka "Dana hvarskog kazališta"

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Trideset svezaka zbornika Danihvarskog kazališta (1975.-2004.) predstavljeno je danas u zgradiHrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a o značenju teedicije HAZU-a i splitskoga Književnog kuga govorili su akademiciNikola Batušić, Rafo Bogišić, Nenad Cambi i Pavao Pavličić.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Trideset svezaka zbornika Dani hvarskog kazališta (1975.-2004.) predstavljeno je danas u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a o značenju te edicije HAZU-a i splitskoga Književnog kuga govorili su akademici Nikola Batušić, Rafo Bogišić, Nenad Cambi i Pavao Pavličić.

U uvodnom tekstu knjižice Bibliografija "Dana hvarskog kazališta" ističe se da je početkom 70-ih godina, na poticaj nekoliko članova Akademije i današnjeg (tada se zvao Čakavski sabor) splitskog Književnog kruga, donesena odluka o utemeljenju Dana hvarskog kazališta.

Osnovna zamisao osnivača Dana hvarskog kazališta bila je od samog početka okupiti što veći broj stručnjaka zbog sustavnog istraživanja i prikupljanja građe za povijest hrvatske drame i kazališta. Iz godine u godinu na Hvaru su se okupljali povjesničari književnosti i umjetnosti, teatrolozi, književnici, kazališni kritičari, redatelji i glumci. Oni su, kako je istaknuto na predstavljanju, istraživali arhivsku građu, raščlanjivali pojedine dramske tekstove do kazališne prakse.

U trideset knjiga zbornika svoje priloge objavilo je više od 200 autora na 12 tisuća stranica, istaknuo je akademik Nikola Batušić, dodavši kako bi bez tih radova povijest hrvatske književnosti i kulture ostala prikraćena za niz otkrića, ne samo o osobama i njihovim djelima, već i prilikama koje su pratile sveukupno duhovno stvaralaštvo na hrvatskim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙