FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen znanstveni skup o Andriji Kačiću Miošiću

skupovi-kačićZavršen znanstveni skup o Andriji Kačiću MiošićuBrist, 7. studenog 2004. (Hina) - Petodnevni znanstveni skup "FraAndrija Kačić Miošić i kultura njegova doba", održan u pet gradova upovodu 300. obljetnice Kačićeva rođenja, završen je danas u njegovomrodnom Bristu i u Zaostrogu, gdje je pokopan.
Brist, 7. studenog 2004. (Hina) - Petodnevni znanstveni skup "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba", održan u pet gradova u povodu 300. obljetnice Kačićeva rođenja, završen je danas u njegovom rodnom Bristu i u Zaostrogu, gdje je pokopan.

Znanstveni skup o fra Andriji Kačiću Miošiću, autoru popularnoga Razgovora ugodnog naroda slovinskog, u kojem se u stihovima i prozi opisuju događaji od Aleksandra Makedonskog do 18. stoljeća, organizirali su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja iz Splita pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Nakon Zagreba, Sinja i Makarske te Mostara u Bosni i Hercegovini, sudionici znanstvenog skupa danas su završili rad u župnoj crkvi u Bristu i franjevačkom samostanu u Zaostrogu u kojem je fra Andrija proveo posljednje godine života i na čijem je groblju pokopan.

Nakon toga otvorena je suvremena 2,5 kilometara duga prometnica koja povezuje jadransku magistralu s obnovljenom rodnom kućom fra Andrije Kačića Miošića u Podbiokovlju, koju su danas sudionici skupa posjetili.

O Kačićevu djelu danas su govorili profesor povijesti na splitskome Teološkom fakultetu Vicko Kapetanović, franjevci Nikola Radić i Karlo Jurišić, povjesničar Nikola Anić i književnik Stijepo Mijović Kočan.

Program je završen folklornom priredbom "Kačićevim tragom" te susretom svih sudionika, njihovih gostiju i uzvanika u hotelu "Riva" u Bristu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙