FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEVERINA PROTIV INTERNET PORTALA INDEX

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Na Trgovačkom sudu je u petakodržano ročište u postupku pjevačice Severine Vučković protiv glavnogurednika internet portala Index.hr Matije Babića zbog objavefotografija njezinog intimnog odnosa s bivšim partnerom MilanomLučićem.
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Na Trgovačkom sudu je u petak održano ročište u postupku pjevačice Severine Vučković protiv glavnog urednika internet portala Index.hr Matije Babića zbog objave fotografija njezinog intimnog odnosa s bivšim partnerom Milanom Lučićem.

Severina tvrdi da su joj tom objavom povrijeđena autorska prava i nanesena duševna bol.

Sud će odlučiti o dokaznom prijedlogu obrane da se prikaže snimka Severininog spolnog odnosa sa Lučićem, vještačenju seksologa i saslušavanje Milana Lučića koji je, navodni suautor tog filma, te o prijedlogu tužiteljice o saslušanju njezinog managere Tomislava Petrovića koji je od tog internet portala tražio skidanje spornih fotografija. O svojoj će odluci sud stranke obavijestiti pismeno, kao i o novom ročištu.

Severina u tužbi traži odštetu od 45 tisuća kuna za nanesenu materijalnu štetu i 30 tisuća kuna za nematerijalnu.

Odvjetnik tužiteljice Maro Mihočević povukao je prijašnji prijedlog o prikazivanju filma u dokaznom postupku, ali je taj dokazni prijedlog danas predložila obrana. Sama Severina pristala je da se, u krajnjoj instanci, film prikaže u sudnici, ali i zamolila da to bude bez njezine nazočnosti.

Severina je u svom iskazu rekla da su kamera i videokazeta njezino privatno vlasništvo i da je tako trebalo i ostati, no da joj je snimka ukradena. Također je rekla da ju je o objavi fotografija na Internetu obavijestio njezin manager Petrović koji je njihovo skidanje s portala Index pokušao dogovoriti s njegovim glavnim urednikom Matijom Babićem.

No, Babić je to uvjetovao njezinom pismenom izjavom, što Severina drži ucjenom, a on sam tvrdi da je skidanje fotografija morao nekako opravdati posjetiteljima svog portala.

Severina je ustvrdila kako i sama nešto zna o autorskim pravima, jer je osobno potpisala puno autorskih ugovora. Dodala je kako shvaća novinarovu želju da nešto prvi objavi, ali isto tako smatra da pošten i moralan čovjek ne bi objavio nešto je ukradeno.

Tuženi Matija Babić osporavao je Severininu tezu da je bila medijski ucijenjena, tvrdeći da su prema njoj zapravo bili preobzirni, jer su objavili samo pet tzv. "screenshotova" kao dokaz da film doista postoji i kola Internetom.

"Objavili smo samo pet najbenignijih fotografija, vjerujte nije ih bilo lako naći", rekao je Babić dodavši kako su mogli objaviti cijeli film da su htjeli, no da to ipak nisu željeli učiniti. Babić je ukratko prepričao tijek razgovora sa managerom Petrovićem o skidanju spornih snimki portala, navodeći da je taj razgovor čulo više osoba koje su spremne o tome svjedočiti kao i sam Petrović.

Na Severinin upit zašto je ipak skinuo te slike s Interneta, ako drži da je u pravu, Babić je odgovorio da je to učinio iz dobronamjernosti, rekavši kako je to očito kontraproduktivno.

Babić je također odgovarajući na upite pojasnio tehnologiju rada portala, te osporio tvrdnju da je bio upoznat sa sadržajem kolumne Drage Pilsela u kojoj je nakon objave spornih slika pozvao oglašavače da ih kontaktiraju. Pilsel nije novinar Index portala, a u svojoj kolumni je iznio svoje stajalište koje nije nužno i stajalište portala.

Nakon rasprave Babić je novinarima izjavio da je užasnut načinom na koji se "Severina samoproglašena autorica porno filma" tretira u procesu, odnosno da govori kad i što hoće, dok se njegovog odvjetnika Milivoja Žugića prekidalo u svakoj drugoj rečenici. Severina od postupka radi cirkus u koji smo uvučeni, a njezinu tvrdnju, da je bila izložena medijskom reketu, smatram najluđim od svega, rekao je Babić .

Današnja rasprava održana je uz nazočnost medija, petnaestak novinara iz Hrvatske te nekoliko iz Slovenije.

Nakon pojavljivanja snimke u javnosti Index je 31. svibnja ove godine uz fotografije objavio i vijest o postojanju filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙