FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brodotrogir: Šestorica osumnjičenika na ispitivanju

SPLIT, 12. studenog 2004. (Hina) - Nakon kriminalističke obradbe upovodu radne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su u utorak smrtnostradala četiri radnika, istražnom sucu Županijskog suda u Splitujutros je privedeno šest osoba osumnjičenih za kažnjivo djelougoržavanja opće sigurnosti u svezi s oštećenjem zaštitinih naprava naradu.
SPLIT, 12. studenog 2004. (Hina) - Nakon kriminalističke obradbe u povodu radne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su u utorak smrtno stradala četiri radnika, istražnom sucu Županijskog suda u Splitu jutros je privedeno šest osoba osumnjičenih za kažnjivo djelo ugoržavanja opće sigurnosti u svezi s oštećenjem zaštitinih naprava na radu.

Ispitivanje osumnjičenika kod istražnog suca Marka Brdara još nije bilo završilo do 16 sati.

Riječ je o odgovornim osobama Brodotrogira koje su po sistematizaciji radnih mjesta odgovorne za zaštitu na radu, tj. sigurnost radnika.

Načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić priopćio je samo inicijale privedenih, a kako se doznaje, riječ je o Silviju Maroviću (38), mehaničaru iz Splita, Petru Modriću (55) iz Trogira, mehaničaru, poslovođi brodomontera, Anti Tomašu (49) iz Splita, inženjeru brodogradnje, voditelju pogona, Mati Milišiću (61) iz Trogira, kemijskom laborantu, glavnom poslovođi čistača i bojara, koji je bio šef poginulog radnika Ante Vržine, te Anti Kazottiju (41) iz Trogira, zapovjedniku Vatrogasne jedinice Brodotrogira.

Priveden je i Mile Kodžoman (54), strojobravar iz Hrvaca, radnik korčulanske kooperantske tvrtke IN-MONT, koji je radio na poslovima rezanja brodskog lima.

U Istražni centar Županijskog suda u Splitu dovedeni su iz trogirske Policijske postaje nakon kriminalističke obradbe.

Četvorica radnika, 45-godišnji Ante i njegov 18-godišnji sin Josip Vržina te njegovi vršnjaci Ante Šamija i Danijel Marijanović, smrtno su stradali u utorak ujutro od gušenja otrovnim plinovima u utrobi broda "Atlantik Friga" kad se zbog rezanja lima s vanjske strane zapalila izolacijska smjesa. Ekstremno visoka temperatura, kojoj je ta smjesa bila izvrgnuta, uzrokovala je nastanak plinova i otrovnih para.

Dosadašnja je istraga pokazala kako je u radnom postupku vjerojatno nastala pogrješka, jer četvorica preminulih nisu smjela biti u utrobi broda dok se rezao lim. Osim toga stradali radnici nisu bili opremljeni zaštitnim maskama i drugom po propisima o zaštiti na radu obveznom opremom.

Iz Brodotrogira su danas priopćili kako dovršavaju temeljitu provjeru i analizu uzroka te tragedije zajedno s policijskim i sudskim tijelima, te državnim inspektoratom za zaštitu na radu. Posebno se, naveli su, provjeravaju "postojeći i važeći sustavi zaštite na radu i zaštite od požara".

Rezultate te unutarnje istrage objavit će idućih dana na posebnoj konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙