FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očevid i istraga o nesreći u Brodotrogiru još traju

SPLIT/TROGIR, 10. studenoga 2004. (Hina) - Istražni sudac Županijskogsuda u Splitu Marko Brdar, koji obavlja očevid na mjestu jučerašnjeradne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su život izgubila četiriradnika, ne želi još izlaziti u javnost s više pojedinosti o tome dokočevid i istraga traju.
SPLIT/TROGIR, 10. studenoga 2004. (Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Marko Brdar, koji obavlja očevid na mjestu jučerašnje radne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su život izgubila četiri radnika, ne želi još izlaziti u javnost s više pojedinosti o tome dok očevid i istraga traju.

Sudac Brdar nije želio potvrditi ni opovrgnuti informaciju kako su uzrok jučerašnje tragedije, najvjerojatnije, organizacijski propusti.

Kazao je jedino kako je rezultatima današnje obdukcije tijela preminulih nesporno potvrđen uzrok smrti, a to je trovanje ugljičnim monoksidom, tj. udisanje otrovnih para i plinova nastalih pregrijavanjem i zapaljenjem izolacijske smjese u utrobi broda.

Neupitno je, međutim, kaže, kako četvorica poginulih radnika nisu smjela biti u pramčanom dijelu broda kada je istodobno na vanjskoj strani broda bilo u tijeku rezanje lima, zbog čega je izolacijska smjesa između oplata bila izložena ekstremno visokim temperaturama.

Sudac Brdar dao je, stoga, i nalog da se provjeri je li poštivan Zakon o zaštiti na radu.

U trogirsko brodogradilište jutros su stigli i stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba, koji su preuzeli svu potrebnu službenu dokumentaciju, te zajedno s istražnim sucem i policijskim djelatnicima sudjeluju u očevidu kako bi utvrdili točan uzrok zapaljenja izolacijske smjese čiji su dim i isparavanje prouzročili tragediju.

Iz Državnog inspektorata doznaje se kako je u tijeku postupak utvrđivanja odgovornosti za radnu nesreću u Brodotrogiru, koji bi mogao obuhvatiti i neke članove Uprave.

Postavlja se, naime, pitanje jesu li radnici dobili tehnološke upute o tome gdje se tko trebao nalaziti, te zašto nisu imali zaštitne maske i drugu opremu koja im je mogla spasiti život.

I predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana potvrdio je kako su radnici stradali u brodskom tanku dok je netko na oplati radio posao koji u tom trenutku nije trebao raditi.

U radnoj nesreći koja se dogodila na brodu "Atlantik Frigo" koji se u Brodotrogiru nalazi na remontu, život su izgubili zaposlenik škvera poslovođa Ante Vržina (45), njegov 18-godišnji sin Josip te njegovi vršnjaci Danijel Marjanović i Ante Šamija, zaposlenici kooperantske tvrtke "AKZ-BUBIS-M" iz Splita.

Uprava Brodotrogira najavila je da će obiteljima poginulih radnika biti dodijeljena jednokratna novčana pomoć, a tvrtka će snositi i troškove njihova pogreba.

Trogirsko Poglavarstvo odlučilo je da sutra u Trogiru bude dan žalosti, a održat će se i komemorativni skup u gradskoj vijećnici.

Otac i sin, Ante i Josip Vržina bit će pokopani sutra na mjesnom groblju u Kaštel Štafiliću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙