FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

državno odvjetništvo pokrenulo predistražne radnje u slučaju pfizer

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Državni odvjetnik Mladen Bajićpotvrdio je danas Hini da je Državno odvjetništvo pokrenulopredistražne radnje u slučaju Pfizer, nakon medijskih napisa da taamerička farmaceutska tvrtka istražuje poslovanje svojeg zagrebačkogpredstavništva zbog sumnje da je, radi bolje prodaje Pfizerovihproizvoda, nekim hrvatskim liječnicima isplaćivalo velike svotenovca.
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je danas Hini da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistražne radnje u slučaju Pfizer, nakon medijskih napisa da ta američka farmaceutska tvrtka istražuje poslovanje svojeg zagrebačkog predstavništva zbog sumnje da je, radi bolje prodaje Pfizerovih proizvoda, nekim hrvatskim liječnicima isplaćivalo velike svote novca.

"Formirali smo spis na temelju medijskih napisa o tom slučaju te provjeravamo činjenice koje se tamo navode. Zatražit ćemo i da nam tvrtka Pfizer dostavi rezultate do kojih je došla u svojoj internoj istrazi, a zatim ćemo, bude li za to osnova, angažirati policiju", izjavio je Bajić.

Zbog sumnje na korupciju u zagrebačkom uredu Pfizera, otkaze su dobili direktor predstavništva Zdenko Bučan i direktor Ureda za korporativne komunikacije Saša Šeparović, a tvrtku će u Hrvatskoj, kako je jučer priopćeno, privremeno zastupati poslovna direktorica za Balkan Christine Schellhorn.

Bučan, koji je u međuvremenu postao kandidat za mjesto gospodarskog savjetnika u generalnom konzulatu Hrvatske u New Yorku, izjavio je hrvatskim medijima kako je iznenađen otkazom budući da je osobno upozoravao na nepravilnosti u poslovanju tvrtke.

Mediji su u međuvremenu objavili da su dva liječnika iz KBC-a Zagreb - klinički farmakolog Igor Francetić i pedijatrijski endokrinolog Miroslav Domić primali redovite uplate na inozemne račune u Luksemburgu. Francetić je izjavio da je honorare dobivao od Pfizerove tvrtke Pharmacija za predavanja i seminare te pisanje stručnih mišljenja i recenzija.

U slučaj Pfizer uključio se i ministar zdravstva Andrija Hebrang uputivši inspekcije Ministarstva zdravstva u tri bolnice u kojima se obavljaju klinička ispitivanja Pfizerova lijeka za osteoporozu, zbog sumnje u legalnost plaćanja tih ispitivanja.

Zdravstvena inspekcija posjetit će bolnicu Sveti Duh, KB Dubrava i KBC Zagreb, kako bi utvrdila je li sve bilo zakonito te postoje li ugovori o provedbi kliničkih ispitivanja po kojima dio novca ide liječnicima, a dio bolnici.

Mediji navode kako je riječ o 3.000 dolara koje liječnici, odnosno ustanove dobivaju po pacijentu uključenom u kliničko ispitivanje.

Hebrang ističe da je propisivanje lijekova zbog osobne materijalne koristi liječnika za svaku osudu, a takvo ponašanje predstavlja kazneno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙