FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIJEMCI SVE RJEĐE IDU K LIJEČNIKU

BERLIN, 21. listopada 2004. (Hina) - Nijemci sve rjeđe posjećujuliječnika, javlja dnevnik "Bild" u broju od četvrtka pozivajući se nainformacije Savezne udruge liječnika (KBV), a glavni uzrok tome je,kako se procjenjuje, uvođenje participacije i smanjenje subvencija nalijekove.
BERLIN, 21. listopada 2004. (Hina) - Nijemci sve rjeđe posjećuju liječnika, javlja dnevnik "Bild" u broju od četvrtka pozivajući se na informacije Savezne udruge liječnika (KBV), a glavni uzrok tome je, kako se procjenjuje, uvođenje participacije i smanjenje subvencija na lijekove.

Tako su liječničke prakse u prva tri kvartala 2004. zabilježile 8,5 posto manje posjeta pacijenata nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći pad broja pacijenata su zabilježili ginekolozi te liječnici za kožne i očne bolesti. Procjenjuje se da je glavni uzrok smanjenju broja pacijenata uvođenje participacije u visini od 10 eura po kvartalu te drastično smanjenje broja državno subvencioniranih lijekova što je mnoge, posebice materijalno lošije situirane građane, odvratilo od posjeta liječniku.

Na udaru kritika građana se posebice nalazi pravilo po kojemu se participacija od 10 eura plaća odvojeno za zubare i ostale liječnike. Savezna vlada je početkom godine uvela plaćanje participacije u sklopu zdravstvene reforme kojoj je cilj smanjenje obveznih mjesečnih davanja uposlenih i poslodavaca u državne zdravstvene blagajne, čime bi se i smanjila cijena rada u Njemačkoj.

Iako su zdravstvene blagajne ove godine, prema vlastitim navodima, zabilježile značajan višak sredstava, davanja se sljedeće godine neće smanjiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙