FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica"

VUKOVAR,16. listopada(HINA) - U organizaciji Udruge hrvatskih liječnikadragovoljaca 1990.-1991. i vukovarske Opće bolnice, u Vukovaru jedanas obilježena obljetnica Humanitarnog konvoja "Liječnici bezgranica", kojim je 19. listopada 1991. godine spašeno 105 ranjenika izvukovarske bolnice.
VUKOVAR,16. listopada(HINA) - U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i vukovarske Opće bolnice, u Vukovaru je danas obilježena obljetnica Humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica", kojim je 19. listopada 1991. godine spašeno 105 ranjenika iz vukovarske bolnice.

U Pastoralnom centru sv. Bone tim je povodom upriličeno druženje bivših ranjenika i djelatnika vukovarske Ratne bolnice.

Također dr. Vesna Bosanac, ravnateljica nekadašnje Ratne bolnice i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice te predsjednica vukovarsko-srijemskog ogranka Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., uručila je zahvalnice zaslužnima za spašavanje života 105 vukovarskih ranjenika - dvjema medicinskim sestrama iz Francuske, dr. Ivanu Medvedu i dr. Ivici Kostoviću iz Glavnoga sanitetskog stožera, te u ime Hrvatskoga radija Vukovar direktoru Tomislavu Gašparu.

Za nesebičnu pomoć u spašavanju života ranjenika iz vukovarske bolnice zahvalnicu je primila Ghislaine Jacquier, medicinska sestra koja je godine 1991. sudjelovala u Humanitarnom konvoju "Liječnici bez granica" i spašavanju ranjenika iz vukovarske bolnice.

Njoj je uručena i zahvalnica za Udrugu "Liječnici bez granica.

U ime medicinske sestre Fabienne Schmit, koja je također bila sudionica Humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica" u Vukovaru, zahvalnicu je primila njezina majka Marceline Schmit Cauberes.

Zahvalnice su također primili dr. Ivan Medved u ime Glavnoga sanitetskog stožera Ministarstva zdravstva i dr. Ivica Kostović u ime Odjela za informiranje Glavnoga sanitetskog stožera, te u ime Hrvatskoga radija Vukovar direktor Tomislav Gašpar.

Prisjećajući se Humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica", ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac rekla je kako je "uspjeh tog konvoja za Vukovar i vukovarsku bolnicu bio velika stvar".

"Na sve moje (međunarodne ) apele i apele (vukovarskog novinara) Siniše Glavaševića za pomoć Vukovaru odazvala se jedino međunarodna Udruga 'Liječnici bez granica'", rekla je dr. Bosanac. Podsjetila je kako je "plan bio da konvoj Udruge u Vukovar dolazi dva puta na tjedan i odvozi najteže ranjenike, a u bolnicu dovozi lijekove i sanitetski materijal".

Nažalost, istaknula je dr. Bosanac, bivša JNA to nije dopustila. Prvi konvoj zaustavljen je u vukovarskoj vojarni još 8. listopada i nije niti došao do bolnice. Drugi konvoj od 19. listopada 1991. uspio je iz vukovarske ratne bolnice izvuči 105 ranjenika. No, nakon toga jugo-srpske postrojbe više nisu dopuštale prolazak Humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica".

Govoreći o dojmovima iz Vukovara u listopadu 1991., u jeku najsnažnijih jugo-srpskih napada na taj grad, medicinska sestra Ghislaine Jacquier istaknula je kako "nije dvojila kada su je iz Udruge "Liječnici bez granica" pozvali da pođe u Vukovar". "Bilo je to za mene normalno. Ispočetka se nisam bojala, ali toga dana, 19. listopada 1991. u zraku se osjećala velika napetost i predosjećali smo da će se nešto dogoditi", rekla je za Hinu Ghislaine Jacquier.

Dodala je kako joj je toga dana, 19. listopada 1991. godine, u Vukovaru u sjećanju posebice ostao stariji gospodin s izboranim licem, koji je pronašao tri sasušena cvijeta i pozdravljavao ih. "Cijeli grad je bio razrušen, te me se to posebice dojmilo", rekla je medicinska sestra Ghislaine Jacquier.

Sudionici obilježavanja Humanitarnog konvoja "Liječnici bez granica" položili su i vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Bili su i na koncertu koji je u Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru, u organizaciji Humanitarnog društva "Prijatelji Hrvatske" iz Francuske, održala francuska glazbenica Ghislaine Daisile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙