FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03.STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.035,73 10.054,39

Tokyo/NIKKEI - 10.887,81

London/FTSE-100 4.710,20 4.693,20

Frankfurt/DAX 30 4.048,00 4.037,57

--------------------------------------------------

Rezultati izbornih anketa na Internetu uvelike su u utorak utjecali na kretanje cijena američkih dionica - svaki put kad se činilo da se predsjednik George Bush približava ponovnom izboru cijene su ojačale, a kad se pokazalo da je još sve u neizvjesnosti - one su padale.

U konačnici, njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.035 bodova, nakon što su ankete na web siteovima (pred kraj burzovnog poslovanja) dale naslutiti da Kerry vodi ispred Busha na izborima u ključnim državama. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je 0,3 posto, pa iznosi 1.984 boda.

Dionice vojne, farmaceutske i kozmetičke industrije te medicinsko-tehnološke kompanije u poslijepodnevnoj su trgovini svojim gubicima izbrisale dobitke zabilježene tijekom jutra. Smatra se da bi Wall Streetu najviše pogodovala pobjeda Busha, čija porezna rasterećenja mnogi smatraju podrškom tržištu dionica.

"Naprosto ne vjerujem u te ankete. One ne znače da Bush na kraju neće izgubiti, kao ni da će Kerry pobijediti", ustvrdio je Jonah Goldberg, urednik National Review Onlinea.

U svakom slučaju, za tržišta se događa ono što su smatrali najlošijim rezultatom - produljena neizvjesnost oko pobjednika. "Najgori mogući rezultat? Nema pobjednika", kazao je ekonomist pri investicijskom fondu Schroeders, Richard Batley. "Neizvjesnost u pogledu rezultata predsjedničkih izbora možda neće završiti 3. studenoga, a to zasigurno neće koristiti rizičnijim ulaganjima".

Cijene europskih dionica dosegnule su jučer najviše razine u protekla četiri tjedna, predvođene zrakoplovnim kompanijama i odličnom tromjesečnom izvedbom švicarske ulagačke banke UBS. Rast cijena bio bi i snažniji da tržišta ne pogađaju neizvjesnosti u pogledu pobjednika na američkim predsjedničkim izborima. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.693 boda. Frankfurtski DAX poskočio je 0,6 posto, na 4.037 bodova.

Cijene europskih dionica zabilježile su u srijedu najviše razine u zadnjih šest mjeseci kako su ulagači sve sigurniji u pobjedu Georga W. Busha na američkim izborima, premda konačni rezultat ostaje upitnim.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,36 posto, na 4.710 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,3 posto, dosegnuvši 4.048 bodova.

Po dobitcima su se danas izdvajale dionice farmaceutske industrije, predvođene britanskom AstraZenecom, na dobitku od dva posto, kako tržište Republikansku stranku smatra povoljnijom za tu industriju. Ulagači, naime, vjeruju da je manje vjerojatno da će Bush uvesti rezanje cijena lijekova. Cijene dionica najveće farmaceutske kompanije u Europi, GlaxoSmithKline-a ojačale su oko 0,8 posto.

"Dođe li do iste situacije koja je zabilježena 2000, samo što je napetost sada usredotočena na Ohio i Iowu prije nego na Floridu, moglo bi početi nešto splašnjavati općenito jačanje dionica koje smo zabilježili tijekom jutra", kazao je Richard Batley, ekonomist u tvrtki Schroeders.

U scenariju koji je evocirao sjećanja na prolongirano ponovno prebrojavanje glasova u Floridi 2000, Kerryjev tim kaže da neće osporavati rezultate potencijalno odlučujuće države Ohio sve dok svi glasovi ne budu izbrojani.

Tržište nafte i dalje se pažljivo prati. Cijene nafte na američkom su tržištu danas porasle iznad 50 dolara po barelu i ukazuju na rast cijena dionica na američkom tržištu.

"Eliminiranje neizvjesnosti ključno je pitanje za tržišta i ulagači žele jasnu pobjedu", kazao je Kevin Baker, strateg dionica pri Commerzbanku.

Tokijska burza danas nije radila zbog državnog praznika.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2686 1,2748 1,2658

Euro/JPY 135,22 135,30 134,66

USD/JPY 106,59 106,58 106,02

-------------------------------------------------

Tečaj američke valute ojačao je u srijedu na deviznim tržištima prema najvažnijim svjetskim valutama u znak olakšanja zbog konačnog završetka američkih predsjedničkih izbora, iako još nije poznat njihov konačan ishod.

Do podneva je dolar ojačao 0,2 posto prema euru, koji stoji 1,2686 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 1,266 dolara. Zelena valuta poskupila je i 0,3 posto prema švicarskom franku, tako da stoji 1,2078 franaka. U odnosu na jen dobila je 0,13 posto na vrijednosti, pa se njome trguje po cijeni od 106,6 jena

"Čini se da bi George Bush mogao zadržati predsjedništvo. Tečaj dolara je porastao, jer su tržišta uvelike prodavala američku valutu uoči izbora, pa je tečaj postao prenizak", kazao je valutni strateg pri Societe Generale, Adam Myers.

Trgovci ističu da bi tečaj dolara ojačao još i više, da ga ne koči neizvjestan rezultat izbora. Gotovo izjednačena utrka prisjeća ulagače na produljeno prebrojavanje glasova na Floridi na izborima 2000, koje se rasteglo na pet tjedana. "Pobjeda Kerryija sigurno ne bi bila lošija za dolar nego Busheva, no jasna pobjeda Busha rezultirat će padom tečaja eura prema dolaru", kazao je Ian Gunner, iz Mellon banke. "Ali, ako će rezultati biti nejasni, tada će dolar biti senzitivan na korekcije".

Ipak, mnogi analitičari ističu da iza nedavne slabosti tečaja američke valute stoje i drugi faktori osim političke neizvjesnosti. I dalje postoje zabrinutosti oko golemih američkih strukturalnih deficita, a u igri su i visoke cijene nafte. U predstojećim danima tržišta će se usredotočiti na podatak o zaposlenosti u SAD-u.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

03.11. USLIB 1,88 2,04 2,19 2,34

03.11. EULIB 2,08 2,09 2,15 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙