FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAEL PRISTAO NA ARAFATOV POGREB U RAMALAHU

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Izraelski premijer Ariel Sharon iglavni članovi njegove vlade složili su se u srijedu da dozvole pogrebpalestinskog predsjednika Jasera Arafata u Ramalahu, na Zapadnojobali, objavio je izraelski radio, a Palestinci već najavljuju da ćeRamalah biti samo privremeno posljednje počivalište palestinskogpredsjednika.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Izraelski premijer Ariel Sharon i glavni članovi njegove vlade složili su se u srijedu da dozvole pogreb palestinskog predsjednika Jasera Arafata u Ramalahu, na Zapadnoj obali, objavio je izraelski radio, a Palestinci već najavljuju da će Ramalah biti samo privremeno posljednje počivalište palestinskog predsjednika.

Sharon je odluka o tome da dozvoli Arafatov pogreb u Ramalahu donio usprkos primjedbi izraelskih vojnih zapovjednika koji smatraju da bi pogreb na Zapadnoj obali, koja je većim dijelom pod izraelskom okupacijom, mogao predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Palestinsko vodstvo dogovorilo se da će Jasera Arafata pokopati u Mukati, njegovom sjedištu u Ramalahu u kojem je proveo posljednje tri godine, zbog izraelske blokade.

Ova je odluka palestinskog vodstva, smatraju analitičari, "sofisticirani simbolički čin" čiji je cilj da se spriječi moguće primjedbe Izraela da Arafat bude pokopan na Zapadnoj obali.

Prema prijašnjim vijestima, koje je u srijedu potvrdio i glasnogovornik egipatskog predsjednika Magued Abdel Fatah, službeni ispraćaj Jasera Arafata trebao bi biti u Kairu, a nakon toga njegovo bi tijelo bilo prebačeno u Ramalah gdje bi bio pokopan. Službeni ispraćaj u Kairu omogućio bi dolazak arapskih čelnika, ocjenjuju analitičari.

Arafat, prema palestinskim izvorima nije ostavio oporuku, ali je često isticao da bi želio biti pokopan u Jeruzalemu, na Platou džamije, koje je treće sveto mjesto islama.

Arafat je, piše izraelski tisak, u posljednje dvije godine u više navrata pokušao kupiti jedan od grobova obitelji pokojnog jeruzalemskog muftije Hadž Aminija al- Huseinija, ali obitelj al-Huseini je to svaki puta odbila.

Ako Arafat bude pokopan u Mukati, to će mjesto postati pravo mjesto hodočašća za Palestince, iako je palestinsko vodstvo već najavilo da će Mukata biti samo privremeno Arafatovo posljednje počivalište.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat u srijedu je kazao da će posmrtni ostaci Jasera Arafata jednoga dana, kada bude sklopljen mir između Palestinaca i Izraelaca, biti pokopani na Platou džamija.

"Bez obzira gdje će biti pokopan, to će mjesto biti privremeno, jer će jednoga dana njegov grob biti u istočnome Jeruzalemu", kazao je Erekat za izraelski vojni radio.

Izraelski premijer Ariel Sharon odlučno je odbio mogućnost da Arafat bude pokopan u Jeruzalemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙