FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

javni poziv za sanaciju Tvornice glinice u Obrovcu

ZAGREB, 11. studenoga 2004. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša,prostornoga uređenja i graditeljstva objavilo je javni poziv za izraduprograma sanacije bazena crvenog mulja bivše Tvornice glinice uObrovcu i okolnog terena koje je onečišćeno tim muljem, priopćeno jedanas iz Ministarstva.
ZAGREB, 11. studenoga 2004. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva objavilo je javni poziv za izradu programa sanacije bazena crvenog mulja bivše Tvornice glinice u Obrovcu i okolnog terena koje je onečišćeno tim muljem, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Dokumentacija za nadmetanje može se preuzeti u Ministarstvu svakog radnog dana od 10 do 14 sati, a ponude u Ministarstvo moraju biti dostavljene najkasnije do 22. studenoga do 12 sati, kada će se i otvoriti uz mogućnost nazočnosti opunomoćenih predstavnika ponuditelja.

Ponude će biti bodovane prema cijeni i roku izrade projekta, referenci ponuditelja i načinu predloženog tehnološkog rješenja, navodi Ministarstvo.

Tvornica glinice Obrovac započela je s radom 1978. i godišnje je proizvodila oko 300.000 tona glinice. Zbog nerentabilnosti proizvodnje i nedostatka vlastitih sirovina prestala je s radom 1981.

Nakon zatvaranja tvornice nije se vodilo računa o sanaciji sirovine i otpada unutar i izvan tvorničkog kruga. Na užoj lokaciji postoje znatne količine otpada - crvenog mulja i otpadnih voda.

Deponija otpada su dva bazena odvojena nasipom. Osim tekućine, veći bazen sadrži i znatne količine crvenog mulja, najznačajnijeg otpada u proizvodnji glinice.

Utjecaj deponija na okoliš vidljiv je naročito kad puše bura, koja raznosi otpad te će zbog toga uz sanaciju bazena biti nužno očistiti i okolni prostor.

Financijska sredstva za provođenje sanacije država će osigurati ili preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili će taj projekt predložiti za predpristupne fondove EU koji će Hrvatskoj biti dostupni od iduće godine, navodi Ministarstvo.

Kompleks tvornice glinice u Obrovcu sastoji se od 20 objekata, a neki se već uklanjaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙