FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTMIČARI UN-OVACA KAŽU DA SU SE DOGOVORILI S VLASTIMA

KABUL/PRIŠTINA, 10. studenogA 2004. (Hina/Reuter) - Otmičari trojedjelatnika Ujedinjenih naroda u Afganistanu priopćili su da je vlada usrijedu pristala na uvjete za oslobađanje talaca, ali za tu vijest jošnema potvrde, a jedan vodeći američki dužnosnik kaže da bi eventualnidogovor potaknuo buduće otmice.
KABUL/PRIŠTINA, 10. studenogA 2004. (Hina/Reuter) - Otmičari troje djelatnika Ujedinjenih naroda u Afganistanu priopćili su da je vlada u srijedu pristala na uvjete za oslobađanje talaca, ali za tu vijest još nema potvrde, a jedan vodeći američki dužnosnik kaže da bi eventualni dogovor potaknuo buduće otmice.

Otmičari su prijetili da će ubiti Annettu Flanigan iz Sjeverne Irske, Shqipe Hebibi s Kosova i filipinskoga diplomata Angelita Nayana ne bude li oslobođena skupina od 26 zarobljenih talibana od kojih su neki možda i u američkome pritvoru.

Mullah Sabir Momin, jedan od nekolicine muškaraca koji tvrde da su glasnogovornici organizacije Jaish-e Muslimeen (Muslimanska vojska), rekao je za Reuters da je njegova skupina u srijedu preko posrednika pregovarala s vladom i predstavnicima UN-a.

UN-ovci oteti 28. listopada sudjelovali su u organizaciji afganistanskih izbora na kojima je pobijedio dotadašnji predsjednik Hamid Karzai koji uživa američku podršku.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Luftullah Mashal rekao je da je vidio medijska izvješća o dogovoru, ali nema informaciju koja bi to potvrdila. NO rekao je: "Trudimo se osloboditi te taoce i vratiti ih kući".

Zamjenik američkoga državnog tajnika Richard Armitage koji je u posjetu regiji rekao je da Sjedinjene Države žele oslobađanje talaca, ali da se s otmičarima ne bi trebalo dogovarati.

"Mišljenje je Sjedinjenih Država da pregovaranje s otmičarima, postizanje kompromisa s otmičarima, samo potiče još (otmica)", rekao je Armitage.

Dopisnik Hine iz Prištine javio je kako je kosovski poslovni čovjek Bexhet Pacolli u srijedu najavio da će Shqipe Hebibi s drugo dvoje otetih biti oslobođeni tijekom dana.

Pacolli je Radio Kosovu izjavio da se radi na oslobađanju tih troje djelatnika UN-a te da će pojedinosti biti priopćene kasnije, a da će taoci biti oslobođeni najkasnije u četvrtak ujutro.

Krajem prošloga tjedna Pacolli je preuzeo ulogu kosovskoga pregovarača u razgovorima o oslobađanju talaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙