FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORBA: TEŠKO PROVEDIV ZAKON O ZAŠTITI PRAVA PACIJENTA

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Teške materijalne prilike uzdravstvu mogle bi biti zaprekom da se zakon o zaštiti pravapacijenata provede u praksi, ocijenilo je u srijedu više saborskihklubova u raspravi o konačnom prijedlogu tog zakona.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Teške materijalne prilike u zdravstvu mogle bi biti zaprekom da se zakon o zaštiti prava pacijenata provede u praksi, ocijenilo je u srijedu više saborskih klubova u raspravi o konačnom prijedlogu tog zakona.

Oporba upozorava da će se, s obzirom na nepremostive razlike u opremljenosti između zdravstvenih ustanova, teško osigurati opća i jednaka prava svim pacijentima.

Jednako pravo korištenja zdravstvenih usluga nema građanin u Gračacu, Karlobagu ili Zagrebu, ustvrdio je Nikola Ivaniš (HNS/PGS).

Oporba tvrdi i to da predloženi zakon ne daje odgovor kako se pacijent može zaštititi od višemjesečenih čekanja.

Samo u Zagrebu 7500 bolesnika čeka na CT glave, jer je prvi slobodan termin tek u kolovozu 2005., upozorila je Dorotea Pešić-Bukovac (IDS).

Ministar zdravstva Andrija Hebrang rekao je da su liste čekanja smanjene za 11 posto i da neke članice EU-a imaju dulje liste čekanja od Hrvatske.

Hebrang je ustvrdio i da su prava bolesnika u Hrvatskoj među najvećima u svijetu, jedino u Hrvatskoj bolesnik ima pravo da mu se 99,5 posto troškova za zdravstvene usluge pokrije iz državnoga proračuna.

Navodeći da su na predloženi zakon podneseni brojni amandmani, HSS, IDS i SDP zatražili su da ga se uputi u treće čitanje.

SDP traži da se institut povjerenstva za zaštitu prava pacijenata zamijeni institutom pravobranitelja za pacijente.

Hebrang je izvijestio da je uvažen zahtjev matičnog saborskog Odbora za rad, socijalnu i zdravstvenu politiku da se honorira rad članova povjerenstava na županijskoj i državnoj razini te da će na razini države godišnje za to trebati osigurati oko 1,1 milijuna kuna.

Ministar se nije suglasio s primjedbama da su utvrđeni predugački rokovi za zaštitu prava pacijenata. Zakonom je, kaže, određeno da ravnatelj zdravstvene ustanove, kao prva instanca kojoj se pacijent žali, mora u roku od osam dana riješiti predmet. Ne bude li pacijent zadovoljan, ide na županijsko povjerenstvo gdje su rokovi za poduzimanje aktivnosti osam dana, a za davanje rješenja 15 dana, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙