FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR SUMNJA U KRV ZARAŽENU SIFILISOM

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangpozvat će međunarodnu inspekciju zbog sumnje da je u 2000. i 2001.godini iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u bolnice otišla krvzaražena sifilisom.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang pozvat će međunarodnu inspekciju zbog sumnje da je u 2000. i 2001. godini iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u bolnice otišla krv zaražena sifilisom.

Bude li potrebno, na testiranje na sifilis pozvat će se deset tisuća bolesnika koji su primili doze krvi za koju se sumnja da je zaražena, rekao je Hebrang, prenosi Jutarnji list od petka. Ministar je najavio je da će pozvati eksperte Svjetske zdravstvene organizacije da provedu neovisnu istragu.

Ravnateljica Zavoda Irena Jukić zanijekala je mogućnost da se sifilis prenese krvlju. "Nemoguće je da se sifilis prenese krvlju budući da bakterija (...) koja je njegov uzročnik ne može preživjeti u uvjetima u kojima se čuvaju krvni pripravci".

Ravnateljica je rekla i da u posljednjih 39 godina nije zabilježen ni jedan slučaj poslije transfuzijskog sifilisa.

Hebrang, međutim, tvrdi da je, nakon jedne televizijske emisije u kojoj je ponovno otvoren taj slučaj, "poljuljano" povjerenje građana u sigurnost transfuzijske medicine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙