FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: WILLEM BUITER O OCJENAMA EBRD-A

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj(EBRD) objavila je godišnje izvješće o tranziciji u zemljama srednje iistočne Europe i državama bivšeg Sovjetskog saveza, a opća je ocjenavrlo pozitivna, izvješćuje BBC prenoseći pojašnjenja Willema Buitera,glavnog ekonomista EBRD-a.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je godišnje izvješće o tranziciji u zemljama srednje i istočne Europe i državama bivšeg Sovjetskog saveza, a opća je ocjena vrlo pozitivna, izvješćuje BBC prenoseći pojašnjenja Willema Buitera, glavnog ekonomista EBRD-a.

Visoku ocjenu za ubrzanje gospodarske tranzicije u godišnjem izvješću EBRD-a dobili su Rumunjska, Bugarska, Hrvatska i Kirgistan, navodi BBC. Međutim, nastavlja se u prilogu postaje, Willem Buiter ukazuje i da na zapadnom Balkanu postoje dvije zemlje koje su "žrtve specifičnih okolnosti", Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora.

Buiter je za postaju ocijenio da će "BiH morati uspostaviti funkcionalni državni aparat s punom kontrolom nad entitetima i neovisnom bazom za stjecanje prihoda", dok glede SCG-a napominje da su reformski procesi počeli tek prije četiri godine i da je došlo "razočaravajućeg usporavanja". "Puno vremena i političke energije u SCG-u je potrošeno na pitanje Ustava, odnose u državnoj zajednici i neriješeno pitanje statusa Kosova. Povrh toga postoje i žalosna podjela i osobno suparništvo unutar reformskih krugova što je sve oslabilo reformski pokret", ocijenio je Buiter za BBC.

Glede uređenja odnosa između Srbije i Crne Gore Buiter je istaknuo da "kakav god odnos bio među njima one moraju u središte pozornosti staviti realizaciju nužnih reformskih koraka".

Očito je da europska kompozicija odlazi, a jasno je i da će u njoj biti mjesta za hrvatski, bugarski i rumunjski vagon, ocjenjuje Buiter, prenosi postaja. "Nedvosmisleno je stavljeno do znanja i da druge zemlje jugoistoka Europe mogu biti kandidati za mjesto u tom vlaku ali prvo moraju realizirati ono što se do njih traži", istaknuo je Willem Buiter u razgovoru za BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙