FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader podržao razvojne projekte osječkog sveučilišta

OSIJEK,6. studenog(Hina) - Premijer Ivo Sanader, koji je danas zajednos ministrom prosvjete Draganom Primorcem, ministrom obrane BerislavomRončevićem i ministrom financija Ivanom Šukerom sudjelovao naizvanrednoj sjednici Sveučilišnog vijeća osječkog Sveučilišta J. J.Strossmayera, dao je punu podršku razvojnim projektima togasveučilišta.
OSIJEK,6. studenog(Hina) - Premijer Ivo Sanader, koji je danas zajedno s ministrom prosvjete Draganom Primorcem, ministrom obrane Berislavom Rončevićem i ministrom financija Ivanom Šukerom sudjelovao na izvanrednoj sjednici Sveučilišnog vijeća osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera, dao je punu podršku razvojnim projektima toga sveučilišta.

Bez znanosti nema napretka i zato će dogodine za znanosti i obrazovanje iz državnog proračuna biti izdvojeno sedam posto više sredstava nego ove godine, što znači da će biti povećana sredstva i za osječko Sveučilište, rekao je Sanader.

"Upravo na ovim prostorima gdje su posljedice ratnog stradanja bile velike, znanost i mladi su budućnost razvitka. Zadaća nam je da hrvatsku mladost zadržimo i omogućimo joj kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje, jer imamo sve uvjete da Hrvatska bude za mlade atraktivna poput Švicarske, Amerike, Njemačke ili Austrije".

Hrvatska više nikada ne smije biti ispred vrata već za stolom kada se odlučuje o sudbini Europe i zato je ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) važan. Naravno da ni EU nije idealna, ali mi ćemo u nju ući i plivati zajedno s njima i boriti se za naše interese, poručio je hrvatski premijer.

Sanader je danas prvi puta posjetio jedno Sveučilište kao premijer, a za osječko se odlučio i zato što je to planirao još 1992. godine kada je bio ministar znanosti i tehnologije.

"I tada sam, kao i danas, podržavao ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva. Na osječkom Sveučilištu je i Poljoprivredni fakultet, izuzetno važan za razvoj hrvatske žitnice i poljoprivrednog kraja. Otvaranje Hrvatske agencije za hranu u Osijeku, a ne u Zagrebu kako je prvotno planirano, još je jedan dokaz o ravnomjernom razvoju svih naših krajeva", kazao je Sanader.

Rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik izvjestila je o provedbi reforme visokoobrazovnog sustava istaknuvši da je 1997. godine potpisan sporazum između Ministarstva obrane, Ministarstva znanosti, MUP-a i Osječko-baranjske županije o ustupanju vojarni "Gaj" i "Drava" za potrebe Sveučilišta.

Projekti se realiziraju, a u tijeku je izgradnja Studentskog doma na lokaciji bivše vojarne "Drava" s 504 mjesta za studente. Završetak izgradnje planiran je do rujna sljedeće godine, a na istoj lokaciji izgradit će se nova zgrada Poljoprivrednog fakulteta.

Na osječkom Sveučilištu studira 13.214 studenata, a kroz tridesetogodišnje djelovanje diplomiralo je 24.000 osoba.

Ministar znanosti Dragan Primorac na novinarsko pitanje hoće li biti štrajka u osnovnim i srednjim školama odgovorio je kako očekuje da štrajka neće biti, najavivši za ponedjeljak sastanak s predstavnicima sindikata.

Sanader nije htio komentirati aktualne događaje, prije svega vezano za slučaj ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček najavio je da će premijer dati izjave o tome večeras, nakon svečanosti otvaranja obnovljenog hotela "Osijek".

Sanader će se poslijepodne sastati s članovima Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije i predsjednicima gradskih i općinskih odbora HDZ-a. Sastanak je zatvoren za javnost.

(Hina) xvs ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙