FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan zatražio je danas hitni sastanak s premijerom Ivom Sanaderom jer Vlada nije u dogovorenim rokovima predstavnicima umirovljenika dostavila popis imovine koja bi ušla u fond za obeštećenje umirovljenika. U otvorenom pismu HSU od Sanadera očekuje da između 8. i 11. studenoga osobno sazove sastanak svih članova povjerenstva koji rade na provedbi odluke Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima, isključivo kako bi se HSU-u predstavio popis imovine koji Vlada planira dati u fond. Naglašava se da će u suprotnom Središnji odbor HSU-a u suradnji s Koordinacijom umirovljeničkih udruga morati raspraviti mogućnost daljnje suradnje HSU-a s Vladom.

ZAGREB - Šef Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri Demekis je nakon današnjeg sastanka s čelnicima HSU-a izjavio da povrat duga umirovljenicima nije sporan jer o tome postoji odluka Ustavnog suda koju Vlada mora poštivati. Dodao je da treba pronaći najbolji način da se njegovo vraćanje, kao i provedba sporazuma Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika, prilagodi mogućnostima državnog proračuna. Kao i čelnici Svetske banke dan ranije, i Demekis je ocijenio da je mirovinska potrošnja u Hrvatskoj previsoka pa je dugoročno treba smanjiti. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je da su predstavnike MMF-a upoznali s teškim materijalnim položajem umirovljenika, a da je oko pitanja usklađivanja mirovina s rastom plaća "bilo međusobnog razumijevanja, ali ne i puno slaganja".

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader odbacio je danas na 'aktualnom prijepodnevu' Hrvatskog sabora nagađanja da će ponavljanje natječaja za trećeg mobilnog operatera značiti i višemilijunske štete za državni proračun, te ustvrdio da će novi natječaj još bolje popuniti proračun. Sanader je uvjeren da će novi GSM operater biti izabran 21. ili 22. prosinca. Komentirajući odluku Vijeća za telekomunikacije da poništi prvi natječaj, Sanader se upitao zašto bi bilo koje tijelo moralo prihvatiti ponudu koju smatra lošom. Upitan hoće li tražiti razrješenje članova Vijeća, premijer je odgovorio da je Vijeće samostalno tijelo, odgovorno Hrvatskom saboru, te da bi svako miješanje Vlade u njegov rad bilo nezakonito.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje, rekao da Vladine radne skupine još nisu pronašle primjeren model po kojemu bi se načelnici, gradonačelnici i župani na izborima birali neposredno. Zvonimir Mršić iz SDP-a je podsjetio premijera na HDZ-ovo obećanje koje se nije ostvarilo i nazvao to "varanjem građana". Premijer je odbacio tvrdnje IDS-ovca Damira Kajina da Vladin model kojim se kani vratiti dug umirovljenicima kroz Fond za povrat duga nikada neće zaživjeti, te da će putem tog fonda biti rasprodane državne tvrtke, zemljište i nekretnine.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul najavio je danas na 'aktualnom prijepodnevu' u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro imenovati voditelje radnih skupina za pregovore s Europskom unijom. Također je odbacio tvrdnje zastupnika HSS-a Zlatka Tomčića da Vlada lošim pripremama za pregovore riskira ulazak Hrvatske u EU. Odbacio je i nagađanja da će se pred Hrvatsku postavljati neki novi uvjeti za ulazak u EU, drugačiji od onih koji se postavljaju pred ostale kandidate.

ZAGREB - Ministar turizma Božidar Kalmeta rekao je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' da je ovogodišnja turistička sezona po svim pokazateljima najuspješnija od osamostaljenja Hrvatske. Istaknuo je da je argument za takvu ocjenu pet postotno povećanje dolazaka turista i dvopostotno povećanje noćenja u odnosu na prošlu godinu. Ministar je odbacio tvrdnje da Vlada raspisuje natječaje za gradnju autocesta, a da nema za to potrebnih troškovnika i dokumentacije.

SPLIT - Protiv vlasnika splitskog privatnog dječjeg vrtića "Kremenko" Županijska sanitarna inspekcija će podnijeti prekršajnu prijavu zbog više nepravilnosti u radu koje su dovele do toga da se 20-ero djece i dvoje djelatnika zarazi salmonelom, izjavila je danas sanitarna inspektorica dr. Maja Bakota. Utvrđeno je, naime, kako kuhinja dječjeg vrtića ne ispunjava uvjete za higijenski ispravno pripremanje hrane za 99-ero djece, koliko ih ima u dječjem vrtiću te da tri djelatnice u kuhinji, uključujući i kuharicu, nemaju položen tečaj higijenskog minimuma što je uvjet za rad u javnoj kuhinji.

ZAGREB - Iz središnjice Hrvatske seljačke stranke ukradeno je računalo vrijedno oko 10 tisuća kuna, a u zagrebačkoj policiji kažu da u prostorijama nisu uočeni tragovi provale. Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je nepoznati počinitelj na zasada neutvrđen način ušao u prostorije HSS-a i otuđio računalo s radnog stola tehničkog tajnika stranke. Vulama je kazala da nisu pronađeni tragovi provale i nasilnog ulaska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙