FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: NATJEČAJ TEK AKO ZAKUPAC ODBIJE PONUDU O ZAKUPU PROSTORA

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt najavila je danas u Saboru da će Vlada amandmanom naizmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora predložiti da se javninatječaj za zakup poslovnog prostora raspiše tek ako postojeći zakupacne bi prihvatio ponudu za sklapanje novoga ugovora o zakupu.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je danas u Saboru da će Vlada amandmanom na izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora predložiti da se javni natječaj za zakup poslovnog prostora raspiše tek ako postojeći zakupac ne bi prihvatio ponudu za sklapanje novoga ugovora o zakupu.

Vlada je, kaže ministrica, promišljala koji je način bolji za zakupce, posebno obrtnike i male poduzetnike - postojećim zakupcima dati pravo prvenstva za zakup poslovnog prostora prije ili nakon raspisivanja javnog natječaja.

Naime, u predloženim izmjenama stoji da bi se postojećem zakupcu poslovnog prostora, koji izvršava sve obveze iz ugovora o zakupu, dalo pravo prvenstva pri sklapanju novoga ugovora, ako sudjeluje i udovoljava uvjetima iz natječaja te prihvati početni iznos zakupnine objavljen u natječaju.

"Međutim, mogu najaviti da će Vlada amandmanom predložiti i drugu, po mom mišljenju bolju varijantu. Bez obzira na natječaj, pravo prvenstva ostaje", kazala je Škare-Ožbolt.

Usvoji li Sabor Vladin amandman, zakupodavac bi, prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, morao ponuditi sklapanje ugovora o zakupu najprije sadašnjem zakupcu poslovnog prostora koji izvršava obveze iz ugovora o zakupu. Tek ako sadašnji zakupac ne bi prihvatio takvu ponudu, zakupodavac bi raspisao javni natječaj.

To bi rješenje, drži ministrica, bilo jednostavnije, jeftinije i brže, olakšalo bi život za oko 100 tisuća obrtnika i još oko 180 tisuća zaposlenih u njihovim poslovnim prostorima, te ih dovelo u ravnopravni položaj na tržištu.

Na taj bi se način, ističe, uklonila opasnost za obrtnike, posebno njih oko 1.400 u Zagrebu, da u ovoj godini mnogi od njih budu primorani zatvoriti svoje obrte.

Oporbeni zastupnici u svojim su se pojedinačnim istupima, ali i u ime

klubova, žestoko usprotivili mogućnosti da se poslovni prostori zakupljuju bez, odnosno prije javnog natječaja, jer bi to, drže, otvorilo prostor za razne zlouporabe i 'namještaljke'.

Oporba ističe da je institut javnog natječaja i uveden kako bi se na transparentan i valjan način regulirali određeni poslovi, među njima i onaj o dodjeli poslovnog prostora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙