FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: BROJNI PRIGOVORI NA IZMJENE ZAKONA O ZAKUPU POSLOVNOG PROSTORA

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Iako podupiru ideju da sepostojećim zakupcima poslovnog prostora po povoljnijim uvjetimaomogući produljenje ugovora o zakupu, oporbeni klubovi danas su uSaboru iznijeli niz prigovora na predložene izmjene Zakona o zakupuposlovnog prostora, a Vladu su prozvali da je velikim dijelom "ukrala"oporbene ideje.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Iako podupiru ideju da se postojećim zakupcima poslovnog prostora po povoljnijim uvjetima omogući produljenje ugovora o zakupu, oporbeni klubovi danas su u Saboru iznijeli niz prigovora na predložene izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora, a Vladu su prozvali da je velikim dijelom "ukrala" oporbene ideje.

Po Vladinom prijedlogu, postojećim zakupcima poslovnih prostora koji uredno izvršavaju svoje obveze iz ugovora o zakupu, a kojima krajem godine ističe ugovor, priznalo bi se pravo prvenstva na produljenje ugovora pod uvjetom da sudjeluju na javnom natječaju te prihvate početni iznos zakupnine na natječaju.

Oporbeni klubovi podržali su tu ideju, smatraju da će poboljšati položaj obrtnika i malih poduzetnika te im zajamčiti sigurnost na tržištu, ali i prozvali Vladu jer, tvrde, predlaže iste zakonske odredbe koje su ranije predložile oporbene stranke, a koje je saborska većina tada odbacila.

"Pokazali ste da ste nedosljedni, da vam nije stalo do obrtnika i malih poduzetnika, već samo do politikanstva i jeftinog prikupljanja političkih bodova", poručio je Srećko Ferenčak (HNS) HDZ-ovim zastupnicima kojima zamjera što, kako kaže, gotovo istu ideju njegove stranke nisu podržali.

"To je bezočna krađa naše ideje", smatra i Željko Pecek (HSS), koji se, kao i svi oporbeni klubovi, usprotivio odredbi po kojoj bi Vlada svojom uredbom određivala postupak prodaje poslovnih prostora u vlasništvu države.

"Odrediti da će Vlada prodaju poslovnog prostora urediti uredbom otvara mogućnost za zlouporabe i nejednakost među zakupcima, to ulazi u 'sivu zonu'", upozorio je i Ferenčak.

Oporba drži da se postupak prodaje poslovnog prostora ne bi trebao naći u zakonu o zakupu prostora, već u posebnom zakonu.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) usprotivila se odredbi po kojoj bi postojeći zakupnici morali prihvatiti početnu cijenu zakupnine na javnom natječaju, jer bi, upozorava, cijena mogla biti previsoka za male obrtnike koji bi u tom slučaju 'izvisili'.

Najavila je amandman po kojemu bi zakupnik trebao biti u mogućnosti prihvatiti najveći mogući iznos zakupnine na natječaju, te se zauzela da mali obrtnici, nakon što kupe poslovni prostor od države, moraju nastaviti s obrtom kojim su se do tada bavili.

Amandmane na predložene zakonske izmjene najavio je i Klub HDZ-a, čiji se predstavnik Dražen Bošnjaković također založio da se prodaja poslovnog prostora regulira posebnim zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙