FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRITIČKI NASTROJENI PISCI O ISLAMU

LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Za neke pisce, kojikritički progovaraju o islamu, neprobojna stakla, tjelohranitelji,prijetnje smrću i pseudonimi postali su dio svakodnevice no novi valstrah straha zadalo im je ubojstvo nizozemskog redatelja Thea vanGogha.
LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Za neke pisce, koji kritički progovaraju o islamu, neprobojna stakla, tjelohranitelji, prijetnje smrću i pseudonimi postali su dio svakodnevice no novi val strah straha zadalo im je ubojstvo nizozemskog redatelja Thea van Gogha.

Petnaest godina nakon objave "fetve" (ukaz o osudi na smrt) protiv pisca Salmana Rushdiea koji se otada morao kriti, ubojstvo nizozemskog redatelja koji je glavom platio jer je snimio dokumentarac o ponižavajućem položaju žene u islamskom društvu, snažno je uzdrmalo malu zajednicu pisaca kojima je život ugrožen jer se usuđuju postaviti pitanje oko islamskih normi.

"Naravno da me brinu prijetnje, zbog mene ali i zbog ljudi oko mene", kazala je književnica Irshad Manji, autorica knjige "The Trouble With Islam" (Nevolje s islamom).

Reuters napominje kako je s njome teško stupio u vezu jer izdavači ne žele otkriti njezin broj telefona te inzistiraju da se sva elektronska korespondencija s njome odvija preko njih.

Manji se katkad koristi tjelohraniteljima, dala je ugraditi i neprobojna stakla na svome domu u Torontu te nastoji "ne otkrivati svoj dnevni raspored", napisala je u komentaru nakon smrti Van Gogha kojega je ubio 26-godišnji islamski ekstremist.

Njezin slučaj nije osamljen. Talijanska novinarka Oriana Fallaci svojom je uspješnicom "Bijes i ponos" napisanom nakon napada 11. rujna na Sjedinjene Države razbjesnila neke muslimanske skupine.

Fallaci, koja je u predgovoru svojoj knjizi napisala "Život mi je ozbiljno ugrožen", u intervju za New York Observer nije se libila komentara koji može razgnjeviti muslimane "Nisam religiozna - sve mi je vjere teško prihvatiti - no islamska po mojem mišljenju čak nije ni religija. To je tiranija, diktatura...".

Najpoznatiji slučaj ugroženosti pisca je slučaj Salmana Rushdiea, Indijca koji je svojim romanom "Sotonski stihovi" navukao na sebe "fetvu" kojom ga je bivši iranski vrhovni iranski ajatolah Homeini osudio na smrt. Prošlog je tjedna Rushdie odbio dati intervju na temu odnosa umjetnosti i islama.

Književnici i islamske skupine ocjenjuju da je osjetljivost među muslimanima porasla od 11. rujna i američkih ratova u Afganistanu i Iraku.

"Muslimani se osjećaju kao pod opsadom", ističe Inayat Bunglawala, glasnogovornik Muslimanskog vijeća u Britaniji te pojašnjava da se njihova vjera kritizira ali se pokušava i dirati u samu "srž islama. To dodatno pogoršava njihov osjećaj da "Zapad želi poniziti muslimane".

Tahir Aslam Gora, pjesnik, romanopisac i izdavač koji je napustio Pakistan i živi u Kanadi nakon što mu se prijetilo smrću, ističe da se osjeća ugrožen i u novoj domovini.

"Bojim se doista", ističe Gora koji upravo završava novu knjigu zvanu "Why Terrorist are Muslims" (Zašto su teroristi muslimani) za koju vjeruje da će izazvati nove prijetnje.

Manji vjeruje da je i nešto dobroga proizašlo iz rata protiv terorizma, a to je da su i muslimani i drugi "željni poštene rasprave" o islamu i njegovu mjestu u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙