FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIZOZEMSKI POLITIČARI PRIMAJU PRIJETNJE SMRĆU

AMSTERDAM, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nekoliko vodećihnizozemskih političara dobilo je prijetnje smrću nakon ubojstvaredatelja koji je kritizirao Islam, objavili su mediji u petak.
AMSTERDAM, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nekoliko vodećih nizozemskih političara dobilo je prijetnje smrću nakon ubojstva redatelja koji je kritizirao Islam, objavili su mediji u petak.

Novine De Telegraaf pišu da su među političarima koji su dobili prijetnje Ayaan Hirsi Ali, izbjeglica iz Somalije i istaknuta članica stranke liberala VVD, desničarski političar Geert Wilders, ministrica za imigraciju Rita Verdonk i amsterdamski gradonačelnik Job Cohen.

Filmski redatelj Theo van Gogh (47) ubijen je u središtu Amsterdama u utorak ujutro. Ubojica je uhićen na mjestu događaja, nakon razmjene vatre u kojoj je ranio policajca, a sam je ranjen u nogu.

Nizozemske vlasti objavile su da mladić (26), kojeg su mediji identificirali kao Mohammeda B., posjeduje nizozemsko i marokansko državljanstvo. U žrtvinu tijelu ostavio je dva noža. Jednim nožem u prsa mu je zabio pismo na pet stranica koje ukazuje na to da je u pozadini ubojstva "radikalni Islam", objavili su nizozemski mediji.

Ministar pravosuđa Piet Hein Donner rekao je u četvrtak da je pismo ostavljeno na žrtvi "izravna prijetnja" Hirsi Ali, koja je radila s van Goghom na filmu koji optužuje islam za ohrabrivanje nasilja nad ženama.

Van Gogh je primao prijetnje ranije ove godine nakon što je njegov "Submission" bio prikazan na nacionalnoj televiziji, a prijetnjama je bila izložena, te joj je i odobrena policijska zaštita, Ayaan Hirsi Ali. Danas nizozemska državljanka i zastupnica u parlamentu, Hirsi Ali je prije 12 godina izbjegla iz svoje domovine pred dogovorenom bračnom zajednicom.

"Draga gospođo Hirshi Ali. Otkad ste se pojavili na političkoj areni u Nizozemskoj stalno se bavite teroriziranjem muslimana i Islama svojim primjedbama", navodi se u tekstu pisma objavljenom na Internet stranici dnevnika Volkskrant.

U pismu stoji da nizozemskom politikom dominiraju Židovi i optužuje se VVD-ov parlamentarni čelnik Jozias van Aartsen da "ne-Židove smatra ne-ljudima", a gradonačelnik Cohen da slijedi ideologiju koja dopušta Židovima da lažu na račun ne-Židova.

"Mala skupina radikalnih muslimana prisiljava nas da poduzmemo mjere koje bi mogle utjecati i na građane s dobrim namjerama", rekli su ministar pravosuđa Donner i ministar unutarnjih poslova Johan Remkes u pismu parlamentu.

De Telegraaf piše da su Hirsi Ali i desničarski političar Wilders, kojeg smatraju novim Fortuynom, prebačeni u sigurne kuće. Oboje su posljednjih mjeseci primali prijetnje.

U novinama se navodi da je Mohammed B. bio pripadnik Nizozemske brigade islamskih mučenika, za koju se strahuje da je pripremala napade na političare koje smatraju "neprijateljima Islama".

Prema nizozemskim medijima, Van Gogh je snimao film o populističkom vođi Pimu Fortuynu, čelniku desničarske stranke koja se protivila imigraciji. Njega je u svibnju 2002. usmrtio aktivist za prava životinja nekoliko dana prije nego što je Fortuynova stranka trebala izboriti drugo mjesto na općim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙