FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBOJICA NIZOZEMSKOG REDATELJA POVEZAN S EKSTREMISTIMA

AMSTERDAM, 3. studenog 2004. (Hina) - Muškarac osumnjičen za ubojstvonizozemskog redatelja Thea van Gogha, optuživanog da svojim radomvrijeđa islam, vjerojatno je bio vođen ekstremističkim islamističkimmotivima i otprije je poznat nacionalnim sigurnosnim službama,objavili su u srijedu nizozemski dužnosnici.
AMSTERDAM, 3. studenog 2004. (Hina) - Muškarac osumnjičen za ubojstvo nizozemskog redatelja Thea van Gogha, optuživanog da svojim radom vrijeđa islam, vjerojatno je bio vođen ekstremističkim islamističkim motivima i otprije je poznat nacionalnim sigurnosnim službama, objavili su u srijedu nizozemski dužnosnici.

Theo van Gogh (47), poznat po oštrim stajalištima i polemikama, autor filma o nasilju nad ženama u islamskom društvu kojim je razgnjevio muslimane, ubijen je u utorak ujutro u središtu Amsterdama.

Ubojica je uhićen na mjestu događaja, nakon razmjene vatre u kojoj je ranio policajca, a sam je ranjen u nogu.

Nizozemske vlasti objavile su da mladić (26) posjeduje nizozemsko i marokansko državljanstvo.

U žrtvinu tijelu ostavio je dva noža. Jednim nožem u prsa mu je zabio poruku s riječima iz Kurana, objavili su nizozemski mediji.

Nizozemski ministar pravosuđa Jan Hein Donner i ministar unutarnjih poslova Johan Remkes u pismu parlamentu otklonili su mogućnost da bi ubojstvo moglo pogoršati rasne odnose u zemlji, napete od ubojstva populističkog političara Pima Fortuyna u svibnju 2002. godine, prenose agencije.

Otkrili su da je osumnjičenik otprije poznat nacionalnoj sigurnosnoj službi AIVD, no ne nalazi se među 150 osumnjičenih islamističkih ekstremista koje služba prati.

Istaknuli su također da bi se na temelju dosad poznatih informacija moglo zaključiti da je ubojstvo počinjeno iz radikalnog islamističkog uvjerenja.

Gotovo 20.000 ljudi okupilo se u utorak navečer u središtu Amsterdama u znak prosvjeda protiv ubojstva kontroverznog redatelja. Napad su osudile i muslimanske organizacije u zemlji.

U Nizozemskoj živi gotovo milijun muslimana koji čine 5,5 posto stanovništva.

Van Goghov kratki film "Submission" (Pokornost) razgnjevio je nizozemske muslimane zbog autorova portretiranja muslimanki koje trpe zlostavljanja svojih bračnih partnera. Zbog filma mu je prijećeno smrću pa je jedno vrijeme imao i policijsku zaštitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙