FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SARKOZY ZAGOVARA DRŽAVNO FINANCIRANJE DŽAMIJA

PARIZ, 27. listopada 2004. (Hina/AP) - Francuski ministar financijaNicolas Sarkozy drži da bi džamije trebalo graditi državnim novcem ipoziva na izmjenu sto godina starog zakona o zabrani finaciranjavjerskih skupina.
PARIZ, 27. listopada 2004. (Hina/AP) - Francuski ministar financija Nicolas Sarkozy drži da bi džamije trebalo graditi državnim novcem i poziva na izmjenu sto godina starog zakona o zabrani finaciranja vjerskih skupina.

U knjizi "Republika, religije, nada", koja će se u prodaji naći u četvrtak, Sarkozy, političar s predsjedničkim ambicijama, ocjenjuje da ekstremizam buja na skrovitim mjestima u islamskim skupinama koje nemaju novca za izgradnju vlastitih bogomolja.

"Nisu opasni minareti, već podrumi i garaže u kojima se skrivaju tajne vjerske skupine", piše Sarkozy u knjizi čije su dijelove objavili francuski dnevnici.

Za razliku od židovskih i kršćanskih skupina koje imaju svoju povijest u Francuskoj, islam je ovdje relativno nova vjeroispovijest kojoj treba pomoći, ističe ministar pozivajući Francusku da se prisjeti "prošlih iskustava i pogrešaka" i "križarskih ratova".

Njegov je prijedlog izmijeniti zakon iz 1905. godine kojim se zabranjuju državne subvencije vjerskim skupinama što će vjerojatno pobuditi veliku raspravu u Francuskoj, piše agencija Associated press.

Dnevni list Le Figaro ministrov prijedlog o džamijama ocjenjuje tempiranim političkim pitanjem.

"Nicolas Sarkozy misli - a tko bi u ovom trenutku mogao reći da griješi - da za francusko društva nema većeg izazova... nego integrirati milijune ovdašnjih muslimana", piše list.

Le Figaro zaključuje da će Sarkozyjev prijedlog vjerojatno biti važno pitanje u vrijeme predsjedničkih izbora.

U Francuskoj živi oko pet milijuna muslimana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙