FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SCHENGEN JEDNO OD SLOŽENIJIH PITANJA U PREGOVORIMA HRVATSKE I EU-a

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - U sklopu pregovora o pristupanjuHrvatske Europskoj uniji uvođenje schengenskog režima na hrvatskimgranicama moglo bi postati jedno od najsloženijih pitanja, pišeSoutheast European Times i napominje da će Hrvatska, kako bi ispunilakriterije Schengenskog sporazuma, morati uvesti vize za građane nekihsusjednih država i uspostaviti nadzor na granicama koji zadovoljavaeuropske standarde.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - U sklopu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji uvođenje schengenskog režima na hrvatskim granicama moglo bi postati jedno od najsloženijih pitanja, piše Southeast European Times i napominje da će Hrvatska, kako bi ispunila kriterije Schengenskog sporazuma, morati uvesti vize za građane nekih susjednih država i uspostaviti nadzor na granicama koji zadovoljava europske standarde.

Hrvatska će, kada uđe u Europsku uniju, u skladu sa primjenom schengenskog režima u svim državama članicama morati uvesti vize i za građane Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, navodi Miranda Novak u članku za Southeast European Times, no bilateralnim dogovorima bit će moguće osigurati iznimke.

Premda bi EU mogao dopustiti Hrvatskoj da zadrži svoj sadašnji bezvizni režim dok i službeno ne potpiše Schengenski sporazum promjene će biti nužno napraviti prije il kasnije, nastavlja Novak i napominje da će iznimke moći vrijediti samo za državljane zemalja koje su na "bijeloj" schengenskoj listi.

Uz uvođenje viza Hrvatska će morati zadovoljiti i europske kriterije nadzora granica po kojima svaki kilometar granice mora stalno pokrivati jedan policajac što znači da će, primjerice, Hrvatskoj za nadzor granice s BiH biti potrebno 3000 policajaca.

Ulazak u schengenski režim mogao bi biti i najteži dio pregovora između Hrvatske i EU-a, upozoravaju analitičari, piše Miranda Novak no napominje kako su u Hrvatskoj, uz pomoć programa CARDS i zemalja članica EU-a, pripreme za uvođenje schengenskog režima već u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙