FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carnet predstavio projekt Giga Carnet

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska akademska istraživačkamreža CARNet predstavila je na danas na otvorenju sajma informatičketehnologije INFO na Zagrebačkom velesajmu svoj projekt Giga Carnet,kojim je ta ustanova započela uspostavu gigabitne tehnologije naokosnici CARNet mreže.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet predstavila je na danas na otvorenju sajma informatičke tehnologije INFO na Zagrebačkom velesajmu svoj projekt Giga Carnet, kojim je ta ustanova započela uspostavu gigabitne tehnologije na okosnici CARNet mreže.

Predsjednik upravnog vijeća CARNet-a i dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mladen Kos kazao je da trenutno imaju oko 150 tisuća korisnika i da je uspostavljanje Gigabitne mreže osnovica za slijedeći korak, a to je uvođenje širokopojasnog pristupa akademskoj mreži.

Ostvarivanjem tog projekta, započetog 2003., postigli smo umrežavanje na istoj razini kao i europske akademske mreže, ustvrdio je Kos. Dodao je to bilo nužno radi osiguranja i umrežavanja nastave sveučilišta radi iskorištenja usluga, aplikacija i informacija u europskom okružju. Naglasio je da je slijedeći korak da svaka akademska institucija i student dobije širokopojasni pristup Internetu, te da će financijska sredstva CARNeta to i omogućiti.

Voditelj projekta Giga CARNet Ivan Marić kazao je da je riječ o zajedničkom projektu CARNeta i Sveučilišnog računarskog centra (SRCE) i da su se njima počeli stvarati preduvjeti za međusobni brži prijenos podataka i veću primjenu naprednih aplikacija, ali i kvalitetnije sudjelovanje u međunarodnim projektima. Najveći dio posla u tom projektu obavljen je u sklopu nabave i ugradnje gigabitne tehnologije, kazao je Marić, dodajući da su prije dva tjedna prešli potpuno na gigabitnu tehnologiju.

Od lipnja ove godine do danas uspostavljeno je 25 Gigabit CARNet čvorišta, 45 gigabitnih veza kojima je povezana 61 akademska institucija, rekao je Marić. Također su početkom ove godine uspostavljene i dvije Gigabitne međugradske veze između zagrebačkog, te splitskog i riječkog sveučilišta. Napomenuo je da do kraja godine namjeravaju spojiti i sveučilišta u Osijeku i Varaždinu.

Kada prorade preostale gigabitne međugradske veze, time će biti završena izgradnja prve nacionalne računalne mreže temeljene na gigabitnoj tehnologiji, kazano je na predstavljanju. Iz CARNeta su napomenuli da su u okviru tog projekta ostvarili sve planirane veze koje je u tehnički bilo moguće ostvariti.

(Hina) xnz ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙