FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV - Otvoreni sajmovi INFO, Interliber i Educa

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Sajmovi INFO, Interliber i Educaplus izraz su nastojanja Hrvatske da uhvati i zadrži priključak snajrazvijenijim zemljama svijeta u znanju i informatici,znanstveno-tehnološki najdinamičnijoj i najprodornijoj gospodarskojgrani, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić otvarajući danas naZagrebačkom Velesajmu te tri specijalizirane sajamske priredbe.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Sajmovi INFO, Interliber i Educa plus izraz su nastojanja Hrvatske da uhvati i zadrži priključak s najrazvijenijim zemljama svijeta u znanju i informatici, znanstveno-tehnološki najdinamičnijoj i najprodornijoj gospodarskoj grani, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić otvarajući danas na Zagrebačkom Velesajmu te tri specijalizirane sajamske priredbe.

No, Biškupić ističe da Hrvatska nikako ne može biti zadovoljna današnjim stanjem i mjerama vezanim za ulaganja u cjeloživotno obrazovanje. Posebnu pažnju treba posvećivati stalnom obrazovanju koje omogućava veću fleksibilnost pri zapošljavanju i osigurava preduvjete za postizanje veće konkurentnosti, pa stoga Vlada radi na izradi zakona o obrazovanju odraslih, naglasio je Biškupić.

Dodao je da će zasigurno i Educa plus biti prilika za raspravu o tim izazovima, ali i o mogućim projektima.

Biškupić je kazao da je ovogodišnji INFO usmjeren na primjenu informacijskih tehnologija, telekomunikacija i novih medija u razvoju malog i srednjeg poduzetništva u regiji, a ujedno će na njemu biti prikazana inovativna rješenja na području novih tehnologija važnih za privatni i javni sektor.

Informacijske tehnologije važan su čimbenik razvoja gospodarstva i svih segmenata društva, pa stoga Vlada radi na projektu "e-Hrvatska 2007" čiji je cilj modernizirati javne usluge potaknuti produktivnost i stvoriti povoljno okruženje za privatne investicije i zapošljavanje, podsjetio je Biškupić.

Dodao je da je taj projekt otvoren za javno privatno partnerstvo, posebice u dijelu informatizacije obrazovnog, zdravstvenog i pravosudnog sustava.

Jedna od takvih inicijativa je i ona "One stop shop" koja bi građanima i poduzetnicima osigurala da većinu administrativnih poslova oko osnivanja tvrtke obave na jednom mjestu, čime bi se znatno skratilo vrijeme za njihovo obavljanje, smatra Biškupić.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je da Hrvatskoj treba znanje, o čemu svjedoči zadnji popis stanovništva koji ga je, kako je rekao, duboko razočarao.

Uvijek sam isticao da je Hrvatska zemlja visokoobrazovane radne snage, ali je sada vidljivo da imamo svega 7 posto stanovnika sa višom i visokom stručnom spremom, dok smo glede informatičke pismenosti u još goroj poziciji. U najgoroj smo glede poznavanja stranih jezika, ustvrdio je Vidošević te dodao da pred Hrvatskom na tom polju stoje veliki izazovi.

INFO, 36. međunarodni sajam informacijske tehnologije, telekomunikacije, novih medija, Interliber, 27. međunarodni sajam knjiga, te Educa plus, 2. izložba poslovnog obrazovanja i upravljanja ljudskim potencijalima okupit će do 13. studenog na površini većoj od 25.000 četvornih metara ukupno oko 500 domaćih i stranih izlagača. Pokrovitelj INFO-a je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Interlibera Ministarstvo kulture, a Educe plus Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙