FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDC: outsourcing će u Hrvatskoj snažno rasti

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Informatički outsourcing,prenošenje dijela vlastite djelatnosti na druge tvrtke, u Hrvatskoj ćeu srednjoročnom razdoblju doživjeti snažan rast, posebice ako seveliki informatičko-tehnološki centri u pojedinim poduzećima odvoje odmatica i počnu pružati usluge matičnim kompanijama i trećim osobama,kazano je na danas održanoj konferenciji IDC IT Outsourcing RoadshowuCEE 2004.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Informatički outsourcing, prenošenje dijela vlastite djelatnosti na druge tvrtke, u Hrvatskoj će u srednjoročnom razdoblju doživjeti snažan rast, posebice ako se veliki informatičko-tehnološki centri u pojedinim poduzećima odvoje od matica i počnu pružati usluge matičnim kompanijama i trećim osobama, kazano je na danas održanoj konferenciji IDC IT Outsourcing Roadshowu CEE 2004.

Direktor regionalnog ureda IDC-a Adriatics Boris Žitnik na konferenciji koja je prvi put održana u Zagrebu naglasio je da u tom smjeru već ima ozbiljnih promišljanja, a kao primjere takvih mogućih domaćih tvrtki naveo je Hrvatske željeznice (HŽ), Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i telekomunikacijsku tvrtku T-com.

Outsourcing nije novi proizvod odnosno usluga, ustvrdio je Žitnik. Dodao je da je riječ tek o novom obliku pružanja informatičkih usluga.

Uvođenje takvog modela unosi, međutim dalekosežne promjene ne samo u poslovanje i nabavke krajnjih korisnika već i poziciju i kulturu informatičkih kuća i svih sudionika u distribucijskim lancu, istaknuo je. Žitnik je podsjetio da je u razvijenom svijetu modalitet pružanja usluga preuzeo ogroman udio u ukupnim IT uslugama, pa se primjerice, u Finskoj preko 60 posto IT usluga pruža u outsourcing modelu.

U Hrvatskoj je praksa outsourcinga tek na početku, no prema Žitnikovom sudu izvjesno je da vrijeme šire primjene tog modela dolazi i u Hrvatsku, te da se tvrtke za njega trebaju i pripremati.

Prema procjenama IDC-a vrijednost IT outsourcing tržišta u Hrvatskoj lani je iznosila 15,98 milijuna američkih dolara ili otprilike 11 posto vrijednosti domaćeg tržišta IT usluga. Godinu ranije, 2002, u Hrvatskoj je vrijednost outsourcing ugovora iznosila 2,28 milijuna američkih dolara ili tek 2,5 posto ukupnoga tržišta IT usluga. Taj rast je ostvaren zahvaljujući uslugama koje FINA i Gradski zavod za obradu podataka (GZAOP) pružaju središnjoj i lokalnoj upravi, kazano je.

Konferencija je okupila više od 150 posjetitelja, kao i pružatelje i potencijalne korisnike na području outsourcinga informatičkih usluga. Oni su na konferenciji predstavili svoja rješenja, dali stvarne primjere iz prakse i prikazali kako najbolje iskoristiti prednosti i kako se prilagoditi ovom modelu.

IDC Outsourcing Roadshow CEE 2004 već je održan u Budimpešti i Varšavi, a poslije Zagreba bit će održan u Pragu i Beču.

(Hina) xnz ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙