FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plaški:unatoč zakonitosti mandata Kašljević bez poziva na sjednice

PLAŠKI, 9. studenog 2004. (Hina) - Predsjednica Općinskog vijećaPlaškoga Nedjeljka Kraguljac izjavila je danas da nezavisnog vijećnikaBorislava Kašljevića neće pozivati na sjednice iako je Općina jučerzaprimila mišljenje Središnjega državnog ureda za upravu da je "mandattoga vijećnika zakonit".
PLAŠKI, 9. studenog 2004. (Hina) - Predsjednica Općinskog vijeća Plaškoga Nedjeljka Kraguljac izjavila je danas da nezavisnog vijećnika Borislava Kašljevića neće pozivati na sjednice iako je Općina jučer zaprimila mišljenje Središnjega državnog ureda za upravu da je "mandat toga vijećnika zakonit".

Nakon što je Općina Plaški zaprimila mišljenje državnog tajnika Antuna Palarića da je "mandat vijećnika Kašljevića zakonit, te ga je predsjednik predstavničkog tijela obvezan po Zakonu i općim aktima pozivati i omogućiti mu da sudjeluje i odlučuje na sjednicama Općinskog vijeća Kraguljac kaže da će Središnjem državnom uredu za upravu poslati prigovor na mišljenje s kojim se ne slaže.

Naglašava da je to za sada samo njezino mišljenje, jer vijećnički klubovi tek trebaju odlučiti hoće li na sljedeću sjednicu biti pozvan Kašljević ili će Vijeće ostati pri svojoj odluci iz kolovoza, po kojoj mu se na temelju promjene boravišta otkazuje mandat.

Rekla je da će u odgovoru Državnom uredu naglasak biti na činjenici da je Kašljević prekršio Zakon o prebivalištu, jer nakon preseljenja u josipdolsku općinu nije odjavio prebivalište u Plaškom, što je morao učiniti u roku od osam dana.

Viša upravna općinska referentica Anka Pešut kaže da iz Državnog ureda nisu dobili ni naredbu, ni odluku, nego mišljenje, koje je "takvo kao da Palarić nije imao na raspolaganju dokumente koje je Općina dostavila Uredu": zapisnik o predaji privremeno korištene kuće u Plaškom pravom vlasniku i njegovu izjavu na zapisnik Općinskog vijeća od 12. srpnja o novoj adresi u josipdolskoj općini.

Državni tajnik Palarić u zaključku mišljenja navodi da Kašljević ima ustavno i zakonsko pravo na svoj mandat u Općinskom vijeću, jer je "Izborni zakon izričito propisao da članu predstavničkog tijela mandat prestaje prije isteka redovita četverogodišnjeg mandata ako odjavi prebivalište s područja jedinice za čije je predstavničko tijelo izabran", ali je "iz potvrde o prebivalištu, izdane od nadležnog tijela, vidljivo da vijećnik Kašljević nije promijenio prebivalište" te da mu "mandat nije ni prestao".

Kašljević je danas izjavio da mu je predsjednica Kraguljac rekla da mu neće dopustiti da pribiva sjednicama, što će do kraja pokazati koliko se u Općini Plaški poštuju zakoni i službena državna tijela. Također je najavio da će se na temelju Mišljenja boriti da se poništi sjednica koja je sudjelovanjem zaštitara 26. listopada održana bez njegove nazočnosti.

Sukob nezvisnog vijećnika Kašljevića i predsjednice Općinskog vijeća Kraguljac (SDSS) traje više od tri mjeseca, a u kolovozu je Vijeće donijelo odluku o prestanku njegova mandata.

On ne priznaje odluku Općinskog vijeća od 3. kolovoza o prestanku svojeg mandata zbog preseljenja iz Plaškog u Josipdol. Tvrdi da je kuću u Josipdolu dobio na privremenu uporabu u veljači ove godine i tamo "uredno prijavio boravište", ali da će prijaviti prebivalište tek kad se ondje trajno nastani.

Vladajući SDSS u Općinskom vijeću od 15 ima osam mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙