FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIRNA NOĆ U ABIDJANU

ABIDJAN, 9. studenog 2004. (Hina) - Nakon velikih nemira u ponedjeljak,noć u Abidjanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, protekla je mirno uzzajedničke sigurnosne ophodnje vojnika UN-a, francuskih snaga ivojnika Obale Bjelokosti, javljaju u utorak agencije.
ABIDJAN, 9. studenog 2004. (Hina) - Nakon velikih nemira u ponedjeljak, noć u Abidjanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, protekla je mirno uz zajedničke sigurnosne ophodnje vojnika UN-a, francuskih snaga i vojnika Obale Bjelokosti, javljaju u utorak agencije.

"Zajedničke ophodnje su obilazile južne četvrti, između mostova i zračne luke. Sve je dobro prošlo", kazao je za agenciju France Presse neimenovani službeni izvor.

Glasnogovornik snaga Obale Bjelokosti pukovnik Jules Yao Yao je u ponedjeljak navečer najavio da će takve ophodnje obilaziti ulice Abidjana između 21,00 i 06,00 sati.

Nasilje u ovoj afričkoj državi počelo je prošli tjedan kada je predsjednik Laurent Gbagbo naredio zračne udare na pobunjeničke položaje. U tim je napadima poginulo devet francuskih vojnika, pripadnika mirovnih snaga, a 38 ih je bilo ranjeno.

Kao odgovor, Francuzi su uništili cjelokupne zračne snage Obale Bjelokosti, što je izazvalo prosvjede lokalnog stanovništva i napade na strance.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da je francusko uništavanje zračnih snaga Obale Bjelokosti bila opravdana samoobrana te su pozvale Gbagboa da zaustavi sve vojne aktivnosti.

U smirivanje situacije u Obali Bjelokosti uključio se i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki koji bi trebao razgovarati s lokalnim dužnosnicima o smirivanju krize, prenosi agencija Deutsche Presse.

Afrička unija, koja je postala jako aktivna u rješavanju sukoba na kontinentu, pozvala je Mbekija da djeluje kao posrednik vjerujući da bi on mogao imati povjerenje i pobunjenika i vlade Obale Bjelokosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙