FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIR U ABIDJANU, SITUACIJA I DALJE OSJETLJIVA

ABIDJAN, 8. studenog 2004. (Hina) - Mir se vratio u glavni grad Obalebjelokosti nakon poziva koji je u nedjelju uputio predsjednik LaurentGbagbo pod međunarodnim pritiskom poslije anti-francuskih prosvjeda,ali je situacija i "dalje vrlo osjetljiva", javljaju u ponedjeljakagencije.
ABIDJAN, 8. studenog 2004. (Hina) - Mir se vratio u glavni grad Obale bjelokosti nakon poziva koji je u nedjelju uputio predsjednik Laurent Gbagbo pod međunarodnim pritiskom poslije anti-francuskih prosvjeda, ali je situacija i "dalje vrlo osjetljiva", javljaju u ponedjeljak agencije.

"Situacija je vrlo osjetljiva. No izgleda da se vraća mir", kazala je francuska ministrica obrane Michele Alliot Marie, a prenijela agencija Reuters.

"Nema planirane evakuacije francuskih državljana", dodala je. Tu je infromaciju potvrdio i zapovjednik glavnog stožera francuskih snaga general Henri Bentegeat.

General Bentegeat je izjavio, a prenijela agencija France Presse, da "ako ne bude pogrešaka i ako ne bude bilo novih provokacija u idućih nekoliko dana, situacija u Obali Bjelokosti trebala bi se smiriti".

No, prema agenciji Reuters, stotine prosvjednika okupili su se ispred hotela u rezdencijalnom dijelu Abidjana, nakon što ih je radio pozvao da budu "ljudski štit", kako bi zaštitili kuću predsjednika Gbagboa od francuskih vojnika.

Kako javlja agencija France Presse, nacionalni radio u Abidjanu je u ponedjeljak u više navrata pozvao stanovnike Abidjana da se vrate na posao.

Abidjan su u subotu i nedjelju zahvatili žestoki anti-francuski prosvjedi. Nakon što su obnovljeni oružani sukobi u Obali Bjelokosti 4. studenoga, u subotu je u zračnim udarima vladinih snaga na pobunjeničke položaje poginulo devet francuskih vojnika pripadnika mirovnih snaga, a 38 ih je ranjeno.

U ponedjeljak je francuska vlada odbacila izjave dužnosnika Obale Bjelokosti da je taj napad bio pogreška. "Mislim da nije bilo razloga promašiti metu", kazala je francuska ministrica obrane Michele Alliot Marie.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙