FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUCNJAVA U ABIDJANU

ABIDJAN, 8. studenog 2004. (Hina) - Nakon kraćeg mira u ponedjeljakujutro u Abidjanu iz rezidencijalne je četvrti Cocody, gdje živestranci,diplomati i predsjednik Laurent Gbagbo i gdje su raspoređenifrancuski vojnici, počela odjekivati žestoka pucnjava, javljajuagencije.
ABIDJAN, 8. studenog 2004. (Hina) - Nakon kraćeg mira u ponedjeljak ujutro u Abidjanu iz rezidencijalne je četvrti Cocody, gdje žive stranci,diplomati i predsjednik Laurent Gbagbo i gdje su raspoređeni francuski vojnici, počela odjekivati žestoka pucnjava, javljaju agencije.

Prema tim izvorima, francuski vojnici pucaju u zrak kako bi rastjerali tisuće demonstranata.

Tisuće osoba pokušale su razbiti sigurnosni kordon oko hotela Bjelokosti gdje je smješteno pedesetak francuskih oklopnih vozila koji su došli zaštiti tu četvrt u kojoj žive stranci i diplomati, ali i predsjednik Laurent Gbagbo, prenosi agencija France Presse.

Francuska vojna nazočnost u četvrti Cocody izaziva bijes lokalnog stanovništva. Prema agenciji France Presse, stanovnici tvrde da će "otjerati francuske vojnike" raspoređene ispred hotela Bjelokost, te dodaju da se boje državnog udara protiv njihovog predsjednika Gbagboa, čija se službena rezidencija nalazi kilometar od hotela.

Državni je radio u ponedjeljak u više navrata pozvao stanovnike da se okupe ispred hotela i tijelima štite svog predsjednika.

Istovremeno je francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio da je Francuska saveznik Obale Bjelokosti te je pozvao na pomirenje u toj državi gdje su ovaj vikend izbili anti-francuski prosvjedi.

"Francuska je prijatelj Obale Bjelokosti", rekao je Chirac, a prenijela agencija Reuters. U zračnim napadima vladinih snaga u subotu je poginulo devet francuskih vojnika, a 38 ih je ranjeno.

Chirac je rekao i da djelovanje u Francuske u Obali Bjelokosti ima "jedinstveni cilj" a to je "jamčenje sigurnosti francuskih državljana". Pritom je istaknuo da će Francuska odlučno nastaviti "svoje mirovno djelovanje".

Oko 1.200 stranaca među kojima je velika većina Francuza okupljeno je u ponedjeljak u logoru francuskog 43. pješačkog bataljuna u Abidjanu koji je uključen u operaciju spašavanja stranaca iz te države, izjavio je glasnogovornik francuske vojske Henry Aussavy.

Nemiri u Obali Bjelokosti, inače najvećeg proizvođača kakaoa u svijetu, izazvali su potres na burzi gdje je cijena tog proizvoda u ponedjeljak dosegnula svoju najvišu razinu od kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙