FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRIZA U OBALI BJELOKOSTI: FRANCUZI ŠALJU POJAČANJA U ABIDJAN

ABIDJAN, 7. studenog 2004. (Hina/AFP) - U Obali Bjelokosti u nedjeljuje ponovno zavladalo ratno stanje pošto je Francuska odgovorila nanapad zrakoplovstva te zemlje, što je sinoć izazvalo žestoke prosvjedepristaša tamošnjeg predsjednika Laurenta Gbagba protiv Francuza uAbidjanu.
ABIDJAN, 7. studenog 2004. (Hina/AFP) - U Obali Bjelokosti u nedjelju je ponovno zavladalo ratno stanje pošto je Francuska odgovorila na napad zrakoplovstva te zemlje, što je sinoć izazvalo žestoke prosvjede pristaša tamošnjeg predsjednika Laurenta Gbagba protiv Francuza u Abidjanu.

Francusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u nedjelju je u Abidjan iz Libervillea stiglo pojačanje od ukupno tristo francuskih vojnika.

Predsjednik Narodne skupštine Obale Bjelokosti Mamadou Koulibaly izjavio je u nedjelju za francuski javni radio France Inter da je francuska vojska ubila "tridesetak" stanovnika Obale Bjelokosti, a stotinjak ih je ranila, što je vojska odmah opovrgnula.

Više desetaka tisuća pristaša predsjednika Gbagba, koji su htjeli "zauzeti" međunarodnu zračnu luku Houphouet-Boigny, pokušali su joj se približiti u noći s petka na subotu, ali su ih zaustavile francuske snage.

Obala Bjelokosti je nakon pobune iz rujna 2002. podijeljena popola i pobunjenici nadziru sjeverni dio zemlje. UN-ove postrojbe (šest tisuća vojnika) i francuske snage (četiri tisuće) razmješteni su tu kako bi nadzirali provedbu mirovnih sporazuma iz Marcoussisa (Francuska, siječanj 2003.) koji su već mjesecima na mrtvoj točki. Gbagbov režim je obnovio sukob i od četvrtka bombardira pobunjenička područja.

UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo je u subotu vladine napade i "zatražilo da se u potpunosti poštuje primirje", a Pariz koji će čim prije predložiti nove mjere protiv Obale Bjelokosti, upozorio je da će Gbagbo biti "osobno odgovoran" za očuvanje javnog reda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙