FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ELBARADEI: IZRAELSKO NUKLEARNO ORUŽJE BLOKIRA MIROVNI PROCES

SYDNEY, 9. studenog 2004. (Hina/dpa) - Izraelsko nuklearno oružjeprepreka je miru na Bliskom istoku, upozorio je u utorak glavnidirektor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) MohamedElBaradei.
SYDNEY, 9. studenog 2004. (Hina/dpa) - Izraelsko nuklearno oružje prepreka je miru na Bliskom istoku, upozorio je u utorak glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

ElBaradei smatra da bi izraelski nuklearni arsenal trebao biti dio sveobuhvatnog mirovnog sporazuma s Palestincima.

"Nije održivo da imate Izrael koji sjedi na nuklearnom oružju dok su svi drugi dio režima sprečavanja proliferacije", rekao je ElBaradei za Sydney Morning Herald. "To je vrlo emocionalno pitanje na Bliskom istoku", dodao je.

ElBaradei je glavni govornik na konferenciji o mjerama koje se poduzimaju kako se teroristi ne bi domogli nuklearnog materijala. Konferencija u organizaciji australske vlade okupila je predstavnike 30 zemalja.

Glavni direktor IAEA-e rekao je također kako je ohrabren načelnim pristankom Irana da prekine obogaćivanje i preradu urana, ali i upozorio da odustajanje Teherana od razvoja nuklearnog oružja ovisi o Izraelu.

Teheran bi do 25. studenoga trebao zamrznuti proces obogaćivanja urana ili će mu UN nametnuti sankcije. Konačnu odluku donijet će iransko klerikalno vodstvo.

Komentirajući izraelsko stajalište da sveobuhvatno mirovno rješenje mora prethoditi nuklearnom razoružanju, ElBaradei je preporučio kompromis.

Međunarodna zajednica ne bi trebala vršiti pritisak na Izrael da se razoruža, već bi trebala ponuditi plan u kojem bi razoružanje bilo dio sveobuhvatnog mirovnog rješenja za Bliski istok, naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙